KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Monday, November 29, 2010

Ubat ting tong

Pagi, nak bangun seperti sedia kala, cam sengal2 sakit belakang. Dari Sabtu arituh lah tu. Tang mana silap pon tak tau. Ke sbb tukar style tudung? ia telah menggangu kebebasan tengkok aku kot. hiks..tak lehlah style belit2 ni.

Sakit,ingat ahad tu leh baik dah. Terus pagi ni rase nak demam urat. Pagi pegi klinik, dapat ubat relex otot sama ubat sapu dan yang penting, dapat MC. :)

Balik umah makan ubat, terus ting tonggggg..

Membuta ria lah tadik. Bangun, nak masak makan malam pon maleh. Berat kepala. Ku gagahkan jua..Kang tak makan lak anak2 den ni. Masak simple dimple jer, daging black paper je. Ni pon ada saki baki ting tong.

Tenet pon selow nak mampos., tb citer pon tak bestttt.

Apalagik. Mari tidoooo!

Kenduri n Jalan2 di OU

 

CIMG3083

Posing dulu. Kes menunggu geng. Nak pegi kenduri kawen anak akak Zack, Staff Mesra. Ai kan dr situ dulu.

CIMG3079

Dalam FB ada upload. Saja nak ups jugak dalam beloggg..heee

CIMG3089

Tunggu geng ni lah. Aida Mesraaaaa…sila buat nada bob AF.. mesraaaa..

CIMG3088

Cam ahkak ahdek dorang ni..:D

CIMG3092 Posing lagik sebelum msk dewan makan. Kenduri ni kat PERMATA Bangi. Kira pestimelah cik abg ai msk dewan sini. So dah tgklah gambaran sebenar dlm PERMATA tu. PERMATA ada lah traning centre pett staff.

CIMG3122 Malu diaaaa..ini calon somi ain..tak agak2 mama..wahahaaa… terus cuak malu2 dorang ni. Sampai dok celah ketiak ayah si Anas Azahari ni.. :P

CIMG3159

Ni, dah kat OU. Tak tau nak pegi mana, ke situ jerlah, wpon mata sangat beratt nak ke arah bantal jer sebenarnyaa..

 CIMG3119 Akhirnya..Eksklusif..ada jugak gmbr dia. Tu pon Ipan yg klik2.. malu giler mamat ni tau!!!..encem kan.. hikss

CIMG3146

Adek, tak peduli dia. Org sibuk salam2 dia tangan penuh bunjut gegule..hhahaa..

CIMG3149Ni kat OU, pasl benda ni Ipan ilang aritu, sebelum raya. Pas tu sabtu tu, sibuk nak naik. Setiap satu kete nak cobaaa…

CIMG3150 Tunggu turn.

CIMG3152 Ipan naik chu2

CIMG3163 Masa ni nak amek gambar. Sekali tengok hasilover ipan..haha.. Irfan kata dia buat cam terbean (mr bean)..ahakss

Lelain gbr dalam FB ada. Jadiknya, sabtu tu ke kenduri pastu jenjalan ke OU. Pas tu msuk Kg Baru, makan kat Anwar Tomyam tu.

Balik lenguh2 bahu, terkehel sbb pakai beg berat kot…huhu

Gambar Pengantin?? tak de..sibok posing sendirikk..

Saturday, November 27, 2010

Terapi tekak

 26112010247

Riang ria dapat minum air durian belanda cam kat Bandung. Sejibik! Nikmat sehingga ke ujung2 gelas. Tak puas, nak tambah. rege rm9.90. Terus, sudah-sudahhh, cukup lah tu!! * belakang tu acik tgh posing tggu air dia laks. 

26112010248

Ni tempe special dia. Mula2 nak order satu dish jer, sekali bile tya wak bali tu bape ketol satu dish, dia kata 2 ketui. Terus order 2 dish. Ilusi hanya 2ketoi kecik2 cam ala2 ayam penyet pya tempehh.*Tipah tertipu betoi. Hasilnya tempe berbaki. Naik kebuntat telantempe. Balance 3 ketoi, rase nak pi sumbat dalam mulut wak bali tu. hiks. Rega: rm4.90 x 2.

26112010249

Nilah penyebab hati melonjak riang nak makan kat situ. Rindu Gurami terbang. Dulu2 leh jugak makan kat Sundanise KLCC ni. Skang tidak lagik. Nangess rindu! Sundanise dah pindah kat Bangsar. Nanti nak jejak kasih ngan Sundanise. Gerenti terangkat tuan2 dah puan2. Tadik, ikan talapia jer. Tak feeling sgt, kurang rangup. Buleh jerlah, sbb sekoq dah RM20.90, harus hapuskan ikan itu. Kat pasar baru lah rm5 jer kan sekoq..hikss..*berkiraaa! ahaks

26112010251 Baby kailan. Sayo ni terlampau sayoooo, aku suke yg masak ala2 jer, supaya tak ilang vitamin. ehekkk. Tp rase tetap okkk..layan. rm6.00

26112010252 Ayam masak ijo. ijo ye puan, hijauuu.. Cili apiss tu. Sedap. RM…?? tak ingt lah. 9.90 kot, Quater chicken jer. Pedas kari berapi sungguh. *Tetibe windu bibik lama yg terror buat cili ijo ni dulu. Dahhhh2.. barang yg lama usah dikenang! tapi, seriyes tingat dia tadik. Eh, barang ke dia? ahaks

26112010250

Ni cute jer bekas tu. Tp tak bape kene konsep bali dia. lagu dah berbali2. Ngantuk2 dgr. Cam kat SPA laks rase.* Suke hati tokeh lah kan nak pakai bekas hapa!! Ish.. Ni utk 2 org makan, 4 org makan besar sikit, bayangkan 20 org makan. Terus chef tu kuarkan periuk besar dia letak atas meja..ketuk2 senduk “beratur beratur korek nasik tuhhh”. Nasik sorang RM2 jer.

Macam buleh 4 org makan sebenornya. Weolss kan perot kecit..hehe * tepuk2 perut selambak. Auchh.

Semua tadik kene RM84.90 kot tak silap. Lokasi dia, Bumbu Desa, Level 4, Suria KLCC. ha amek lengkap..nak poskod? tak hafal.. :D

Rancangan ini ditaja oleh Acik Sdn Bhd. *terima kasih tummy trim..Bruppp kenyang smpi ke malam. Malam cicah besikut kering jer tanda keringgggg..tekak pon dah pegi terapi, pasni dok dendiam jer yer yeop!

Nanges, Gangstar n Pengawas

 

23112010244

nangesss..

1) kepala benjol akibat gengster kecit terbedil dengan kepala ular. ipan kata.

2) skang ala2 malu, sbb macam pempuan pakai tundung yuna. hiks

3) marah mama amek gambar, malu tengok dia tak ensem..ahaks

Irfan skang tersasul2 terpanggil bibik. Tepuk mama, panggil bibik. huhu..serashi bersama bibikkah? mau tak…dah 12 jam mama kat opis, belek kertas2. Dia kan mengerah bibik. Bos kecit.

23112010245 Gangstar musim baru. Tengok mata pon takut woo. Sangat pantas mencubit, melepuk, membedokkk..so hati2.."adek gawangg nie.'”

kepandaian lain, menyorokkan benda dalam peti ais. Aritu jumpe barbie dalam peti ais. Bibik klu kehilangan timun, halia ke. Dah tau sapa pya keje. Pastu Gangstar pon jalan terhenyut2 pipi smbil kepala dongak ke atas, buka fridge amek dr port dia sorok. Port dia kat bahagian chiller. stok ujung2 baling. huhu

23112010246 Ni, pengawas sempena cuti sekolah. Badan jer besar, sama jugak. Kene lepuk sekali, teresak2 kat sopa. hiks

Skang sibuk riki2 mama nak beli beglah nak beli kasut cam tulah nk beli selipar sekolah agamalah, nak beli bj sekolah dia yg kain cam nilah, nak beli tu nak beli ni…*pengsannn tgk listing. (sila baca satu napassss)

anyway…Mama always ibumie luv u..

Tuesday, November 23, 2010

Selamat mencuba!

Saja nak paste jugak resepi nasik ayam mabeles akuh..wahahaa..*marteelah pasan
Taklah, senornya ipar den nak..lama dah dia mintak, tertangguh.

So apa kata tempek kat blog?? aci?
Kan kata tak de idea nak tempek apa kat blogkan..
So..ini lah hasilnya..
(nak citer psl duit byk ke kang kene rompak lak kang..) hikss! cam byk???!!
Baik ups pasal resepi jer. Tak delah org nak rompak psl nak resepikan..hee…
Ish..choiii!

So..mari mulekan..


Bahan2nya terdiri drpd:
Beras..cap nak ke? Skang ai pakai cap Jasmine Siam Best. Putih2 gitu beras dia.
Ayam (mestilah ayamkan takkan ikan lak kan..)
Daun pandan
Cili blend
Bawang putih, merah, halia
Kayu manis
Garam
Kunyit serbuk
Kuib ayam
Asam jawa
Sup bunjut
mentega, sos tiram
salad, timun, tomato


Bahan 1 – humban dalam bleder
Halia, bawang merah, bawang putih 
Berapa ketol? agak2lah jelah, ai tak pandai ikut sukatan

*Agak2 cukup untuk perap ayam, tumis sup, tumis kicap.

Utk buat ayam

Rebus ayam. Agak2 masak sudeh. Kang nak goreng hancur lak klu masak terlampau.
Ketuklah halia sikit, kasik ilang hanyir ayam tu. Tos ayam sejukkan dah perap sama bahan 1 bersama kicap, sos tiram. Garam jgn lupe!


Untuk ayam dah siap. Goreng bile perlu. Lagi lama perap lagi Mesra Petronas ayam2 itu!

Untuk kicap dia.

Tumis je bahan 1, dah mangi2, tuang air rebus ayam, masok kicap. tunggu didih. Dah siap.

Utk cili.

Ada 2 versi. Satu cili hidup, satu cili kering.
Nak guna versi yg senang jerlah. Guna cili kering. Klu tak abes cili ni utk nasik ayam, leh buat cili cicah tahu sumbat untuk esoknya yea!. Settle menu utk 2 hari. Sangat tak membazirkan..hehe

Caranya:
Ketuk bawang putih, ketuk2 jer tau, takyah lumat sgt.. masuk cili yg dah diblender. Agak2lah nak byk camne. Kan dah ckp ai masak tak sukat..hehe..Masuk air + asam jawa. Tak payah byk..kang masham..masuk garam + gula. Adjust rase. Ai suker manis2 sikit, jgnlah manissssss sgt! .Kasik kecik itu api, n tunggu gelegak. Masakkan cili tuh. Settle.

Last, masak nasik.

Kene guna air rebusan ayam tadik. Bagi sejuk dulu. Kalu tak nasik akan mentah.
Basuh beras. Masuk air rebus ayam tu. Kene mahir letak air klu tak nasik over lembik atau over tuff. (eleh..mahir kunun) hihi
Contoh: kalu msk nasik 6 pot, air kat takat no 8. (kat tepi periuk ada tulih)
Kalau sapa expert masuk jari dalam nasik tu buleh jugak. i tak retisss.

Bahan2 utk nasik

Sup bunjut, halia ketuk, bahan 1, daun pandan dibunjutkan, kayu manis, bunga lawang, mentega (letak agak2 jer)
Garam, kunyit serbuk (nak nasik kaler kuninnn).
Nasik ni sile rase garam dia sebelum masakkan dia..klu tak nanti akan tawar lelehh..potonggg! Salu ai lebihkan garam sikit.
Pastu sile tenggekkan nasik. Eh tenggek ker? Hehe


Sup pulak.

Tumis bahan 1. Masuk isik ayam yg dipotong comel2. Baru hensom sikit sup tu, tak leh plain jer. Letak kiub ayam + air, renehkan…wahhh reneh gitu..dah didih, potong daun sup, daun bawang, taburkan.
Taraaaa..siap sudahhh.


Potong timun, tomato dan jugak daun salad. Hias dalam pinggan. Ingat, tomoto elok untuk kulit. Mari borong tomato lepas nih.


Ok dah siap masak, sila ajak ai yea Eliza.

(silent je baca..tak tau dia angguk ke tidak..hiks)
Leh ai bagi komen, sedap ke idak…ahaks
Selamat mencoba!!

Monday, November 22, 2010

Kejung!

 

kucing_mengobati_rasa_bosan

Kalau aku kucing, dah tentu aku pon terkejung cam ni.

Al kisah dgr gosif2 liar di opis petang tadik!!! Nyesal dengar tauuu!

Apa dia? hrmm..malas nak citer. Apa2 pon,  semoga murah rezeki anak2 aku.

Aminn..

Sunday, November 21, 2010

Cepat dan mudah

 

CIMG3070

Tengok, sikitkan aku makan. Bak kata pepatah, sikit2 lelama jadik bukit gitu..hiks

 

Menu hari ini.. Nasik Ayam sahaja.

Buntu nak pikir menu. So nasi ayam saja.

Ringkas, cepat dan mudah! setengah jam saja, siap sudaaaa. :)

Friday, November 19, 2010

Aidiladha + apa2 ajer

Yuhuu..

Cam ner sambutan raya? Saya ok2 jer..

Tak de gmbar raya nak haplod. Bawak jer lebih, balik2 tgk bateri pon aku tak masukkan dalam kamera.

Tahun ni raya Seremban. Tp tak de cuti. Raya sehari tu jerlah. Balik malam kat Seremban, tengahari balik kajang sudah. Raya umah mak pulak.

Menu Seremban, rendang ayams, kuah kacang sama soto. Balik Kajang, bukak jer pintu bergelimpangan anak buah, abg2 akak2 ipar. Dah macam buaya kekenyangan lah ruperya..ahaks.

Mak buat nasik minyak, ayam masak merah, kurma daging, pajari nenas, jelatah dan tak ketinggalan papedom. Korban 5ekoq ayam.. Kudap2 penyedap rase masing2 bawak sikit2 sorang..

Skang dah cuti sekolah dah kan. Leh lah pegi selow2 ke opis, klu tak ngan nak anta ainnya lagik. Tahun depan sesi Irfan lak ke sekolah. Tak tau nak mskkan tadika mana. Belum tengok2 lagik. Ada satu sekolah tu, dah ok dah, tp ada pulak yg palang utk gayut2 tu. Paham sudahlah, kang ada pulak Irfan sibuk nak main tu hari2. kang melecet ke tangan, jatuh ker..ishhh tak tenteram lah. Memanglah cikgu2 ada. tp laratkah cikgu nak nengok jer..huhu

Kat umah acik pon ada jugak, tp belum sempat nak singgah. Tu pon cam okeh jugak kot. Tadika islam apa tah nama deh.

Sekejap jer dah nak masuk December. Diam tak diam dah nak abes tahun. Aku ni, klu abes tahun, mesti sesak napas sikit buat keje. Semua org kejar nak mengabeskan budget department. Tetibe jer byk request nak beli itu ini..cam harini. Agak stress aku tau. Dekat sepoloh email semua nak urgent. Sok dah le sabtu. huhuuu..mana sempat..pulak tu benda penting lak tu. Stress2 gak..tp makan tetap sempat mengudap..hiks

Eh, tak baik mengelohkan. Kerja itu rezeki. ok2..i luv my workkk..hehe..positif tak?? hiks

Ain ngan irfan cuti sekolah kata nak posting ker Seremban. Aritu tya, kejap nak kejap tak nak. hehe..

Lelain, tak de apa yg menariks. Isetan sales pon tak pegi tadik. huhu..mak keringgg..huaaaa..jadik pepandai lah posing kat opis jer lunch tadik. Makan di BSN sajork..lagiklah tak menariknyaaaa..

Irfan, tak abes2 ngan permintaan dia. Selagi kata tak nak, tak sah. Mesti nak kena kata OK baru dia lega n letak talifon klu aku tipon dia.

Aku tipon dia petang semalam.

mama, bile mama nak belikan kat ipan?

beli apa?

tu..sos tomato ipan dah abes..

ok nnt mama beli. (Apakah??)

mama,lagi..ultraman yg besar ipan tu bile nak beli?

ok2..nnt beli..

ok janji tau..

yelahhh

ahaks..

tah apa2 tah. buat suspen mama jer

ingat nak mintak hapa ke tadik….sekali sos tomato daaaa….

ada 2 botol dalam laci kabinet. (dah laci kabinet pulak)

dan2 selit mintak wira dia pastu..huishh :P

pastu balik keje, sibuk nak mintak adek lagik.

Ipan tak nak adek besar, ipan nak adek yg kecik2 tu..

tu dah ada aina dah ler..

alah tu adek besar, tak nak..

nak adek kecikkkkkk jer..hehe

nak cam acik tu..takpelah nnt ipan mintak acik jelah..

wahh sayu gitu…ahaahhaaa.. *sabar jelah budak nih :D

so..haruskah?? oh tidakkkk…jgn tewas dengan rengekkan anak okey..

Aku pon jarang2 nak update blog dah wpon idea masa atas moto mencurah2.. Balik je dah malam. Balik terus masak2 n dinner dah sebagainya. Pastu pose depan TV kejap, mata dah kuyu.. masuk bilik layan drama jap, terus titonnn..tak de makna nak upss dah. huhu

So, aku rase cukup dulu sampai sini dulu lah. Aku cube bertekad akan update lah hari2, wpon tajuk jer..(saja perli eija) hahaaa..harap2 acilah kira nya iye..

sekiannn… ;D

Oh, lupe2..salam aidiladha…kan kita masih di mood raya? hehe.

Salam_Aidiladha

Monday, November 15, 2010

Hari Anugerah Cemerlang

 

CIMG3048

Hari anugerah Cemerlang sekolah kakak.

Dapat anugerah bintang popular 2010.eh..heehe

Pendidikan islam terbaik. pergghh..

 

CIMG3039Ni lak abah yg terlebih bangga. Mama sipi2 jer bangga. Tengok gmbr, mama pon nampak sipi2 jer. Abg Irfan yg amek gmbr.. huhu

Tu jelah sesi menghadet blog. Sekiannn..

Oh, sok hari mengambil report kad. Sekolah agama n sekolah Kebanggsaan. Harap semua OK!!

go baby go..

tetibe ada stacy AF6 sesat..ahakss

Monday, November 8, 2010

Malam BBQ

Choppp!! Sori lambat update.

*marteelah tak de sape peduli update ke tidakkan..

nanges air mata cincau..

pedulilah..janji ahkak bahagia..hikss

Agenda BBQ di umah ipar gue (tetibe tukar gue) laks..

Hari Sabtu malam ahad. Sangat lah meriah, terasa mkn di umbai..haahhaa

Menu: Ayam bakar, Ikan bakar sumbat belakang, Sotong bakar, Nasik Lemak, Bihun,

           Sambal Sotong dah jugak buah langsat (motip langsat termasuk menu utama?)

 

CIMG2998

Ni baju tema, semua buatan kiko sajork, Motip mau tunjuk brand kah?? hehe

kemampuan sudah terbatas. Kiko pon ok per..ahahahaa

CIMG2999 seronottt!!

CIMG3003 ni posing ala2 baik tak bergerak2.

CIMG3008 Ahkak nak interprem gak. Natural the beauty tak? *Tetibe jerk!! statement bau bangga?? hehe

CIMG3013

Gina ngan Aina, sedang bermuafakat membawa berkat!

CIMG3028 sesi berbelon-belon yang dianjurkan oleh satu badan khas.

CIMG3020 Abg  Ipan ngan baby sedang gumbira..muahahaaa

CIMG3030 Nilah dia si dalang supply belon. Yang baju itam tu..Saja je tiup pyalah besaaaa. Seriau gue!

CIMG3001 Surprise!!!! Happy Beday Pak cuuu.. !!@@@!!

CIMG3005 Sesi beramas mesra sesama sendirik. Semua tgh tggu kek dr anty Eliza

CIMG3012 Nilah diaaa… ruper paras makanan yg menyentatkan perot…sotong ngan ayambrad. Bukan Ayamas yer. Sedap2..

Balik lambat malam tu, tunggu kaum lelaki lak balik2 dr melepaskan gian karok. Kaum ibu karok di umah sajork..

Tima kasih daun keladi yer, buat ipar ku Eliza dan somi..len kali buatlah lagik..hehe..

Oh, ahkak (dah ahkak pulak..) tengah tunggu ajakkan dr dalang belon tadik. Bile lah dia nak ajak ahkak pegi house warming dia..tak sabar ahkak nak terjun tiruk kat swimming pool umah baru dia..

Saturday, November 6, 2010

Main Mama2

 

15062010033

 

15062010034

 

Main mak2.

Ain = Mama, Irfan = Abah Adek = Anak

Situasi : Baru balik kerja, anak nak susu, mama tgh masak, mintak bantuan abah buatkan susu. (kira takde bibiklah dorang ni..)

 

Ain : Abg, tolong buatkan susu kat anak jap, saya tengah masak ni.

Irfan : Abg nak kuar ni. Nak main badminton hari ni..

^%^&^&*((*&%$#???

hahahhaaaa… adohaiii!

Oh, skrip mmg rekaan drg sendirik ekk..tiada director dalam ini filem. hiksss

 

15062010037

Ni anak bedok abah dia..kekekee…

 

15062010035

Monday, November 1, 2010

Senggol senggolan

 

28102010219

cam Mas Idayu pegang mic lak si adek nih :P

28102010220 Ralit tgk tv..

28102010221 haa..baru betol… :)