KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Monday, December 26, 2011

Senjakala berlalu

Nak update lepas ketiadaan bik sengal. alhamdulilah, semua berjln lancar.
Sementara ni, dorang lepak umah mak long, kat sg besi.
Bile tak de biks, rase tenang sikit kepala hotak.
Umah pon kemas je aku rase. Tp penat tak leh dinafikan ler.

Awai tahun, nak letak dorang kat taska. Harap adek baik baik aje nnt.

Ok, cuti ke mana aje?
Aku tak ke mana pun. Pegi dentist, buat scaling, pastu soh doc check gg akak ain n scaling jugak. Dah mule lubang. Tampal gg itu, pastu budak berdua tingin jugak. Sbb dok tu kasik dgr lagu, sama spek itam. Adek sampai meraung raung nak tampal gg lubang dia. Hehe.

Next yer lah dek, tggu dapat budget baru opis mama. Hiks. Aritu pon dah terlebih budget. Kene rm250. Waduh mahai!!

Lunch tadik cari beg sekolah, tak kenan lak. Buat penat je jalan satu alamanda. Adek sampai letih, n tertido..berdukung, Sakit kaki gue.

Entry tak de gmbr, tak leh upload pki iPad. Nnt msk bband balk, baru leh ups bergamba.

Ok tu je update tak bergmbr ni. Penat kene betoikan spelling, dah le tak teroka abes iPad ni. Aku taip abes, dia jdk anew. Saba je lah.

Saturday, December 24, 2011

Hello

Testingggg.
Ok Bye!

Thursday, December 15, 2011

Peel pembantu umah

Lama jugak tak bersiaran eh

Bukan apa..ahkak sibuk right now
Mana ngan bibik larik
Siot jer. Sakit hati gue.
Bukan sakit hati ko lari
Sakit hati sbb dah booking tiket dia nak balik sana dah

Tak pasal2 rentung RM gue.
Lepas beli perfume!

Tak de bibik lagik kemas umah, wangi umah
Klu ada bau busuk ketis bibik jer. Hiksss

Mari senaraikan maid2 jahanam yg pernah kerja sama i..

i) Maid pertama nama Suminah. Bibik ni mmg cuti2 Msia jer. Datang 2 mggu, terus balik. Sebab amek, nak jaga Ifan lah. Time tu kalau anta taska akak ain ngan ipan dalam rm500 lah. Klu amek bibik rm400 jer. Baik amek bibik. Settle lah keje umah. Kononnnn. Bibik ni smpi jer aku dah msk kerja, so tak leh nak cuti lama. Baru jer cuti lama sbb bersalin. Mintak mak duduk pagi petang sementara nak ok kerja bibik tu. Konon. Dan..yg aku tak tahan nak anta dia balik ialah. Umah I msk ular. Lepas magrib tu, I nak kuar pegi beli brg, tergerak hati nak tinggal Ifan sama dia. Tp hati tak sedap. Tah cemana aku angkat Ifan, n terus kunci bibik tu dr luar. Balik2 tgk dia pegang batang mop kat depan. Hehe. Padan muko kau biks. Dia sebut “ular..ular”..Ingt cam dia memain. Sekali..betoi. ular senduk. Kejadian kedua, jiran sebelah kasik surat, biks soh anta kat anak dia. I baca. Dia ckp dia terseksa dok msia. Kene dera. Kurang hasam. Hamek kau. Esk nya terus aku anta balik. Smpi LCCT, aku ngan en abg basuh dia. Nagies2 mintak maaf, sbb aku tunjuk surat dia tu. Kesian pya pasal. Kerja 2 mggu aku kasik jugaklah rm200 buat belanja. Dah le pemalas. Kain kaki selai pon dia msk mesen. Otak betoi!

ii) Yg kedua. Nama Ratna. Ratna Mambra. Gilo mental jugak. Badan kat sini, pikiran semua kat Indon. Cam ada ilmu itam je dia. Ada aku jumpe tangkal dia letak kat sarung tetek dia. Mak pon jumpe dalam bilik air, bile tya, dia kata pendinding dia. Tah apa dia nak dinding tak tau la. Kerja, makan byk tp kurusss jer. Yg tak tahan tu dia ckp I kasik tido setor!. Padahal bilik dia sorang jer dia tido. Ada lah satu hari tu aku carik2 dia mana pegi, ahad time tu. Lepas mkn tengahhari.. Tgk2 dia tido dlm setor. Sapa soh?? Pastu ckp kat semua org aku dera. Babik. Ada satu hari tu. Tetibe dia cebok berak Irfan, tetibe cam kene rasuk. Mbah dia msuk dalam badan. Aku, terus simbah2 muke dia ngan air. Sinetron betoi. Lepas kene jirus tu dia bangun..

‘Ini Mbah..bukan Ratna…Ratna sayang ibuk..’ tah apa motip dia. Rase nak jer bantai ngan batang penyapu. Tak abes kat situ, jari Ifan pon putus sbb dia. Sialan. Duduk luar magrib2 time aku tak balik kerja lagik.Tak tgk apa budak buat, Ifan time tu baru reti jalan2 jatuh. Tah cemana kan..dah takdir.. jari Ifan termasuk dlam soket rantai beskal. Sedih ahhh..malas citer. Langsung anta balik. Anta pon cara keji sikit

Lepas tu ifan sama ain duduk taska je

iii) Supiyati. Amek sbb aku ngandung aina..dapat yg ni kira bagus lah. Dari jawa. Jawa miskin, rajin lah kerja. Bukan seperti 2 org di atas, Medan. Eksyen, konon dah kaya, moden. Bangsat ada lah. So aku mmg puas hatilah dapat supiyati ni.. Wpon dia tak delah mop umah aku hari2. Tapi..dia ada aina pon dia mampu nak buat rempeyek, kuih ros jugak.. Masak pon boleh lah aku makan. Sambal belacan Indon, sambal ijo. Boleh lah. Sampai lah..satu hari. Aku dapat tau dia ada jantan. Dorang ni, bile dah berjantan, mule lah kan. Keje pon sam siau. Mulelah. Tipon berdering2. Tah cemana tah. Dia pon ckp xjadik nak sambung permit. Nak kawen. Ok tak pe. At least dia kasik tau tak nak kerja dah. Kesian dia balik tak de duit jugak. Ada rm400 jer. Klu tak de jantan ok kot. Drg ni bile dah bercampur gaul. Semua cam hamlau.

iv) Yg terbaru. Si Dugung. Nama Bahria. Eksyen mmg tahap langit ke 7, Pemalas. Kerja cincai jer. Citer dia keje arab Saudi lah, kaya lah kat indon. Duit mkn tak abes lah dia makan. Ptuiiiii! Yg ni aku rase lama nau nak abes permit. Aku byk tutp mata kot ngan dia. Tp yg tak tahan dia ni tahap sensitip cam cipan. Cakap sikit, terus pikir lain. Aku maksud lain dia pikir aku marah dia. Aku dah mmg nekad tak nak sambung permit dia. Aku beli barang soh dia pakai kat sini, dia anta indon, Deoderant pon dia simpan. Abes aku kat sini sedut udara ketiak busuk dia. Bengang giler. Puas aku paksa dia. Tak jalannn. Dia pon jenis berlawan bile ckp. Dia je betoi.

Last2 dia larik senin lepas . Klu tau nak lari tak payah aku nak booking tiket kau. Kira aku bayar jer denda kat imigresen jer rm250. Skang ni, dedua kene byr. Tiket dah beli, report ke imigren pon kene. Mmg sialan tau indon ni. Tak sedar dek untung betoi. Malu jugaklah nak balik tu. Tak de duit. Tau belanja jer duit kau tu. Aku nak pegang dia kata kat ain, aku tak nak kasik gaji kat dia. Padahal aku nak simpankan duit dia. Nnt tak delah tak de duit nak balik. Ish byk lah klu nak citer sepanjang tahun pon tak abes

Apahal pon benda dah berlalu. Rase dah tak nak dah ada bibik kot. Bialah kenangan2 yg tak bape best ni berlalu begitu saja. Penat mmg penat. Skang seawai 5.30 pagi aku bangun, bersih2 umah, buat ns lemak jugak lagik.. tp puas hati.. balik lambat kerja je tak bape nak boleh lah. Tgklah cemana nnt adjust time. Adek pon dah besar.

Plan adek nak msk playschool, Abg pra sekolah kat Sekyen 7 bangi, Akak Ain sekolah pagi, transit jer kat sekolah adek tadik tu, pegi sekolah agama jalan kaki, petang balik taska tggu aku balik. Abg Ifan lepas PRA balik sekolah taska adek tu. Duduk smpi petang. Boleh belajar Iqra kat situ.

Buat masa ni, ini yg terbaik. Kalau ada yg balik hari, aku nak amek weekend jerlah kot. Tolong gosok2 baju kot. Lap2 cermin.

Wednesday, December 7, 2011

Nak tak nak?

Nak ke tak? nak? tak? nak?
tah le pening nak pikir,
tp dah tepu duduk buat keje yg sama jer
nak carik dept lain, tp entah lah
malas lak nak bertanya2

pagi tadik bos dah plan
nak tukar internal jer
sbb dia kata dia tak nak releasekan staff dia ke tmpt lain
kecuali promotion.
terus rase duduk lah diam2 jer kat sinihhh..huhuu
sbb belum tahap nak ke promotion. belum cukup haul..  :p

tp keje baru cam stress jer
kejung ngadap PC
apa2 pon aku ckp kat bos
kene tya tuan pya badan yg satu lagik, setuju tak tukar sama suke.
sbb sama job gred je pung. mb dia dah selesa buat keje tu.
aku jer tepu sorang2 kan..
jangan kang muncung2 lak
tp utk mengejar ilmu, mmg baguslah tukar internal tu
duduk situ barang 2 / 3 tahun
nnt tukar balik ke tmpt skang yg higher grade.
hrmm
tak tau lah..buntu. tgk lah cemana.

Sunday, December 4, 2011

wetland, alamanda

CIMG5610
Sambung citer smlm..wahh mcm pegi mana lak. heh
Lepas pegi Mines tu, nak pegi Alamanda. Pastu budak2 sama mak budak nak pegi melawat Wetland.
Ada kid fun night kat situ anjuran Kelab sukan Petronas. Ingat nak masukkan Ifan sama Ain. tp cam malas lah pulak.
aritu dah mskkan ain, ms umor 5thn. abes bj2 dia ilang. tah mana dia sepahkan. termsuk beg kawan dia lah kot msa tido sekhemah tu.
CIMG5611 singgah tgk flaminggo japs. eh layan gambo jelah. xde apa sgt pon nak ceritah
CIMG5620
CIMG5627
CIMG5631 dah…jom ke alamanda lak. dah nak senja. tak elok duduk lelama kat tasik tu..hehe
CIMG5645 Adek joint sustegen program. saja jee. penat mama nak awasi 4 org anak.. :)
CIMG5648 abg Irfan tgh bakar roti. Roti salah satu sumber carbo.
CIMG5655 Akak tgh main games, kene carik susu, yogurt, sama keju. makanan sihat lah tu.
CIMG5664 salah satu sumber protein adalah udang, ayam ikan. dhia membakar haiwan2 tersebut. hehe
CIMG5657 adek kene carik ikan, udang sama ayam.
CIMG5666 ukur berat. Adek 17kg, abg Ifan 16kg..sian
adek tinggi 103cm, abg 107..alahai…ifann..awat nihhh..
CIMG5670 yg ni mmg tinggi lah kan. kasut pon saiz dewasa.
CIMG5677 ok tu jer. balik tu pegi makan kat ‘dapo’ weols lepas bibik balik nnt. ujung jalan umah i jer.. hee

Saturday, December 3, 2011

Riadah bowling kat The Mines je.

Ke mana cuti ujung minggu? weols ke The mines jer. Main bowling
Cita2 nak pegi Berjaya Times Square, tp..mahai giler lah pulak. Kekanak RM27, Org tua RM37
Kira meletops pokets. KIV jer dulu niat tu.
CIMG5561
Kat tmpt bowling. Sib baik tak ramai sgt org. tak yah nak Q tggu turn.
CIMG5579 oh anak mama yg encem ..eheks. (mak mana yg tak puji anak sendiri kan..)
CIMG5580 anak mama yg cun..oh cun kununnn..hehehe :D ..cun apeee….
CIMG5592 Oh anak buah ucu yg manissss…. :P
CIMG5555 dan… mama yg manis..cun super duper. Ahaksssss… (nak muntah? silekan..) hehe
CIMG5574
Asek lah ke longkang. tp nasib ada menyebelahi akak Ain, dapat lah spare sekali..kesian kata bola bowling tu.. hehe
CIMG5587 Dhia tak sabar2 nak baling bola. ok jugak..pandai main. Lepas tu dia merengek kat mak dia nak main lagik. hehe
CIMG5588 juara longkang. haha.puas mama tiup2 bola dari jauh. tak nak jugak jalan terus. msk longkang jugak..hehe
main satu frame jer. sbb rase mmg byk ke longkang jer..saja kasik anak suke2 jer.
CIMG5573 Suker nya adek…dia baru tolak bola tu ..tu yg suker sgt tu wpon msk longkang jer. hehe
ok. lepas main tu weols jalan2 je kat Mines tu. Tak de benda sgt pon. Makan2 eskrim jer. menikmati petang kat Mines.
Sambil tgk ikan besa2 dalam tasik tu.
CIMG5597 Ada org opis aku konpius aku ni anak bape. ada yg ckp ak dah anak limo..ahaha..termasuk Dhia ngan Aqil kot. hehe.. i anak tiga jer. lain anak jugak. tp anak buah jer.. keke
CIMG5599 Tak tau nak ke mana..letih kaki berjalan. Dah le adek nak dukung ms baru smpai tadik. terkehel kaki mama tetibe. hehe
seb baik tak bengkak. sakit toi. huhu
CIMG5602 hehe. abah dia bising. sibuk nak tangkap gmbr. katanya…tmpt salu pegi pon nak tangkap gambar
eh tak nak sudah la kan..hehe. dia ckp lagik. klu pegi tmpt org, tmpt jauh, jarang pegi, cam hongkong ke. London ke. tak pe ahhh…ohhh..gitu…
tak de gmbr lah gamaknya kami.. :P
CIMG5604 jom feeling model kanak- kanak!!!
CIMG5593 ada jingle bell lak. sibuk jer bj pink tu. anak arab mana tah. sibuk msk family shazzzz. huhu
CIMG5607 budak ni langgar pantangggg.. makan eskrim!! adoiii lama nya kene makan singulair tu.
ok letih nak sambung. esok lah sambung ..lepas ni jenjalan kat wetland putrajaya lak. sama sustegen program.

Thursday, December 1, 2011

silau mata kuuuu..

euwwww.. baru jer tengok barang2 bibik nak anta balik
bibik nak berambus terus dah. Dia ingat balik bulan feb, tp tak..semalam baru kasik tau.
muke cam sedih pon ada..mana taknya..betoi2 gaji bulan depan jelah duit dia.
aku soh simpan dlm bank dulu, dia rungut ckp aku tak kasik duit dia..macamlah tingin nau duit kau tuh
1hb jan ni aku hantar dah. Rase ngan bibik ni lama lak 2 tahun tu,
tak best kot ngan dia. tak sabar lak nak berambuskan dia. hehe
tp sure pas ni aku ada lah masalah lain.
masalah penat, kain baju melambak, tak sempat masak
masalah adek nangis pepgi kat taska
tp tak pelah..janji aku tak tensen ngan peel indon belagak vassss!
Tapikan. rase cam  tak puas hati jer. Balik naik MAS, AA mahai la pulak. semua dia nak cas kan.
kata tambang murahhhh..???.
mesti berlahagakk giler lah si bibiks tu kan. cas2 org kayo..ahahaaa
eh tadik masa selongkar bj2 dia dlm kotak tu kan.
aku nmpk lah ada album. Mule2 ingt gmabr lama dia kot kan
sekali ….gmbr terbaru kauuu!!!
posing, siap make up – make up segala.
yang tak tahan tu posing depan kete jiran aku ngan baring2 atas motor sapa2 tah, kat buai taman lah
kat tangga lah kat depan pintu umah aku lah ..ahahahhaaha
tp tak bestlah ada jugak gmbr adek sama irfan. tak suker.
bibik posing bj ketat2..nak tegelak aku tgk, tp kontrol depan dia
ckp kat adek jer..
uishhh..adek posing sama bibik. bibik pon make up teballl….
bibik buat tak dgr jer..takut kot aku nak tya psl benda tu. ok tak pe aku diammm
tu tak pelah jugak ..suke kau lah nak tebal 20 inci pon kan..
bj pon stok ketat smpi nmpk abes bonggol2 yg tak lawa tuh.
yg bestnyaaaaaaa…
gmbr last2 tu aku tgk spek mata hitam aku pon dia laram kan jugakkkk
siol jer. konon cun vassss la……..cesssss!
kantoi kau bibik. ni keje kau kan time aku g keje, time ain g sekolah.
wpon spek murah..mana integrity kau..mmg ko tak lurus orgnya kan.
wahh nak balik..sedap cerca nih. hehee
dr dulu lagik, tp kutahan jer. tutup jer sebelah mata.
skang dah nak balik. rase mmg hari2 mau sepak montot dia.
bersabar je akuuuu..hehe..tak baikkkk

tak sabar nak tggu 1 jan ni. tak sabau juge aku nak cairkan lemaks i..
tak sabau jugak gue nak jadik bibik balik kat umah sendiri.
bibik baru? kalau ada…bonos klu tak de, xpe..insyaallah ada cara lain.

Monday, November 28, 2011

Cuti2 sekolah, makan2 di Melaka jer

Sambut Tahun baru 1433 M kat Melaka. Sabt bertolak, Ahad balik. Buat plan secara tetibe. Seb baik ada kosong lagik kat Beruang Hill Resort.

CIMG5386

Tujuan utama meraikan bersama Shah Aida Enterprise kat Umbai Melaka. Org nak belanja kan..apa lagik.. hikss

CIMG5389

Akak Ain n Adek Amanda otw perjalanan.

CIMG5391

Peace. Adek buat muke cun tak hinggat. Tak sabau nak terjun tiruks at beruang hill tu

CIMG5394

Sayangggg…akak Innnn (Tok wan panggil In instead of Ain) Adek pon ikut jugak. hehe

CIMG5418Dah sampai. Nama pon Beruang hill kan. Tapi tak delah ada beruang, cume berbukitlah. Weols dapat tingkat atas. yg ni sapa msk tak yah lah naik2 tangga. terus ke bilik. Weols tak bernasib baik. so kene menapak setingkat. Ops apmt ni tak de lif…tp swimming pool dia sangat besar..best.

CIMG5420Dalam umah. not bad jugak kan..sesuailah 2 family, masuk 3, kene bentang toto lah kat sini. Sunyi jer sini. Tenang suasana, permandangan ijooo

CIMG5423 Bilik Master dia. besarnya. katil pon ada 2 queen. billik air pon luas. boleh lah main sorok2 sama laki korang yer.

CIMG5424 yg ni bilik kedua dia. kecik sikitlah, tp ok jugakkan. dapo ok jugak. tp mmg tak leh memasak. masak air yo bulehh

CIMG5438Time yg di tunggu2 oleh anak n mama2..gedebusss.. Best sgt kolam dia..air tak sejuk pon, cuaca masa weols pegi ujan. lebat. Dalam hati, alahhaiii…melepas nak blup2 dalam air. sib baik pastu hujan benti. teruslah weols terjun tiruk. Air dia? tak sejuk ok. Air suam…sedap berendam dr jam 4 smpi jam 6 lebihh.

CIMG5441 Posing sebelum masing2 terjun..tengok tu. besar betoi kan. naik semput gue berenang. ujung ke ujung tp benti lah tengah2. amek napas. hehe

CIMG5442 Semua riang jer. sbb tak sejuk…mmg best air dia. tak pernah gue jumpe air suam.. tu yg i jakun bin peghaqqqss ..hehe

CIMG5449 Dhia, kak aida n adek shaz. (adek tuuu) hehee…Macam atlet berenang SEA games tak? ahaksss

CIMG5477 Tuuu diahhh…akak ain terjun tiruk. hehe

CIMG5487 Pinjam spek anak kak aida.

CIMG5485 Masa sebelum makan malam..makan time…sotonggggg!!!

CIMG5495 Perot dah lapau nehhh…tak sabar nak mkn sotong tepung, ketam black paper, udang butter, udang cilis, kupang msk berapii..auuummmm!

CIMG5498 Adek, Akak Anis, Dhia, Ain, Irfan, Arfa. yg tak de Aniq sama Anas. memalu nak pegang2 tangan. hehe

CIMG5502 Gambar super cun mesti ada .. :D

CIMG5510 Penoh pinggan kauuu…ekceli weols nk pegi makan kat Umbai kedai yg salu tu. tp masa berenang, ada cikgu berenang tu ckp wife dia ada bukak kedai makan, kat belakang sekolah Hendry Gurney. So apa salahnya mencuba. Sedap jugak. tp tak de feel sbb tak pilih sendiri. Dah order siap2 dr umah tadik.

CIMG5504 Kedainya satu jalan ke umbai. dekat jer dah pon. Tp next time mmg nak ke umbai jugak lah. rindu udang butter situ. mmg sedap kat situ.

CIMG5515 Walaubagaimanapun…..penuh jugak pinggan memasing…sedap jugak dia masak. nyam nyammm. berubah angin tak nak sesak2 sangat buleh pegi kedai abg Salleh ni. tak ingt lak nama kedai dia. tau nama cikgu berenang jer.

374097_298862666820275_100000896317412_961306_978077026_n Tima kasih penaja utama baju kuning tu.. Shah Aida enterprise. tajaan sempena menjual emas ker?? hehe.. Insyaallah..klu ada org nak beli i rekomen kan nama akak yer!!!… Insyaallah moga bertambah murah rezeki kalian berdua…amin….