KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Wednesday, March 30, 2011

Celah-celah kehidupan

Aisey harini ngantuklah pulak.
Baru2 ni i setat buat nasik lemak pepagi. Kol 5 lebih dah bangun utk masak nasik. Hari sabtu aritu mak ckp tokwan soh i buat nsi lemak..hehee..
macam dalam hati buleh ker nih? ada ker org beli nnt? tak abes kang buek malu yo..
tp tulah rezeki ada di mana-mana kan..

Jadik i sahut seruan kerajaan. Senin mule. Senin tu cam sedihlah, tak abes 6. Bwak pon tak byk. 12 jer
so 6 jer laku noks...hahahaa..
xpelah..nak buat cam nerkan. kata testing2. Hari selasa cam ok dah. Mak ngah sms kata letak2 abes dah. Org dah tau ada bfast kat situ. Salu mmg tak de, terus mkn tenghari jer pon.
Selasa tu aku bwk opis kasik testing kat kejiranan opis akuh.
antara komeng2 yg diterima:

Hawa: just nice, nasik tak byk cukup n muat perot kaum ppuan..terutama dia lah kot.haha..
k yati: sambal manis sikit, tak de bwang, bilis tak payah letak, lebihkan sambal tu
sambal, mmg aku tak letak belacan mahupon pak aji. so ada jugak yg soh letak. ok tak per. nnt try
k rus : kurangkan asam, lebihkan sambal..lelain ok.
aida: sambal ok, tp kene lebihkan.

Balik tu tok wan gigih lah anta duit..hahaa. cam nak tergelak jer. Aku dah pesan, tak pelah. nnt bile2 jer bagi ler. Mlm smlm jugak, mak ngah text soh buat 15 bungkus lak utk harini. Hajat dihati nak buat jer 10 vungkus. Bia org berebut nak makan lah konon...hahahaaa...

Pagi ni bangun lah seperti biase....dah le ujan. klu bergelimut mmglah sedapppp..tp aku ada tugasan pepagi. Buatlah pelan2. Bungkus pon dah terror dah. Harini dapat lah 20 bungkus. Bagi mak 5 bungkus. lebih bwk lah kedai. Tak taulah laku ke idak. hahahaa..

Harap2 lakulah......tengoklah smpi bile leh bertahan. Aku sib baik minat bab2 masak nih, cam ok lah jugak. Penat mmglah penat. Tp bile abes nasik tu rase cam satu kepuasan lak..hahhaa...bukan psl duit ringgit tu. Bukan untung sangat pon, rugi lagi ada kot. Tp at least ada lah benda aku nak buat. Klu tak rase cam boring lak. Tak mencabar lak rase...hahaa. boleh ker alasan tuh??

Modal pengeluaran pon aku tak kira. Dapat pon aku tak kira. semua sumbat dalam tabong, nnt dah byk aku nak beli periuk nasik yg besar. senang nak masak 10 pot terus..kekeke...

Aku testing mkn pagi ni setelah 3 hari buat. ni pestime rase, rase cam tak best lak sambal letak belacan. sok tak mau letak lah. nak buat balik cara aku sudah. Mak lak komeng tak abes2 nih...soh letak kacang, tolor belah 4 sebiji tuh baru..Adoilah..byknya permintaan..mmglah tak untung. Klu tambah2 silap lagik kerugian. nasik kat Mesra bawah Klcc ni , Rm1.50 letak telor dadar nipis besar ibu jari jer tau.! so telo ptong 4 adalah tidak boleh. Sebiji kerat 10..ahahahaa

Tu jelah sesi dicelah2 kehidupan aku yg tak baper nak meriah nih..hehe

Saturday, March 26, 2011

Family day – Zoo Negara

 CIMG3971

Safari Day utk FSD United. Tema adalah safari. Abg pki baju helang, adek n kakak sedondon- Rama-rama

CIMG4006

Acara fancy dress lepas sukaneka kekanak ribena. adek motip Rerama…

CIMG3982 Sukaneka. Adek sesuke masuk jugak. hehe.sonok. tak takut orang kekdah nya

CIMG4009 Dah siap nak menuju puncakkk! :P

CIMG4013 Siap pesanan…Adek gelek2 tau depan tu..(gelek inul) ahaks. Tekun adek mendengar pesanan penaja mama.

CIMG4014 Cowboy. Irfan last minutes. Mmg tak daftar. sekali tgk sikit jer org, Saja jerlah masukkan jugak. Rembat topi abah.

CIMG4016 Jeng.jeng.jeng.Siap sudah…puteri rama2..dia duluk buat catwalk

CIMG4019 Adek tewas dgn org sebelah tu. klu tak adek kompem juara carta Era

CIMG4020 Sesi amek hadiah. Adek salam ngan SM jabatan Credit control. Terus adek control cung..hahah

CIMG4021 Adiah Adek

CIMG4022 Tak sangka2 irfan dapat jua. Wpon tempat ke 5 sahaja….jadiklah kan..sapa nak kasik!!! CIMG4046 Ada Sesi makan eskrim.

CIMG4050 Dah abess.ni sesi free n easy. Irfan n adek pon dah tukau baju.. nilah hasil adiah yg berjaya di kumpul…Mama amatlah frust, tak bernasib baik. tak dapat pon cabutan bertuah. Sib baik budak2 yg bertuah..

CIMG4068 Weols pon jenjalan tawaf zoo. Perghhh sakit kaki ooo…huhuuu

CIMG4055 Abg ni pyalah penakut. Posing jauhhhh…ahhaha. muke pon cuak. Citer psl cuak, akak ain pon sama cuak tak abes ngan badut. Org lain riang ria msk colouring contest. Dia dok cerok jauhhh.. tah apa2 tah.

CIMG4127 Balik. Sesi bukak hadiah. Sbb semua dah bau taik gajah, balik haruslah mandi tanpa menyentuh apa2 barang dalam umah. sangat penderaan.

CIMG4130 Wahhh…abg ngan adiah dia. dapat dompet, jam cars, ben 10 pya pensel n box, tabung set alat tulih, hand fan, botol air, bekal makan dan diari berkunci. ehee. Macam tau guna

CIMG4137 Akak ciput jer……tabung pon amek mama pya. ahahaha..

CIMG4139 Adek, dpt beg pack, tabung, set alat tulis, cermin, sikat, diari, sticker, dompet n jam, hand fan… tah apa lagik tah.

CIMG4132 Saudara Aqil pya adiah. Masuk sukaneka. Dompet, jam, bekas2 minum n makan

CIMG4133Ni Saudari Dhia punya. Sama cam Aqil adiah dia :)

CIMG3985 Lawak aku tgk. tegak jer ade kepit benda batang tu. Siap ada talian hayat laks. Jurucara tu kenan aina dia kasik tolong. patut lah menang..hahaha. (licin..klu adek lari sure terjatuh lah tu.)

Wednesday, March 23, 2011

:::Tutti Frutti:::

Asalnya beli pamper adek kar Manjaku. Asek lalu kat sek 8 tu nmpk benda ni. Sehari ke sari nak singgah. Harini singgah gak lah.

23032011526

Sistem layan diri. Sila pilih cup yer. Saya memilih cup orenge. kecik dan dengan harapan murahhhh..hehe

23032011523 Testing dulu perisa mana. Cokelat resbery kot sama rasbery vanila kot. Sedap! Irfan melampau. Semua dia nak. Ni Rm11.90.

 

23032011524 Akak ain nak kaler merahhh..kan gilos merah pink purple. Kak ain pya Rm9.30. Santak lah korang.

23032011525 Sib baik adek memahami. Sharing is caring..ahahhaaa.. (padahal…cukup  lah tu share2 jer.)

23032011530Dah tinggal sikit, abg irfan soh amek lagik. dia ingt leh refill gaknya. Nak lagik.hehe tp seriyes sedap. aku tak gemar sgt eskrim, sbb muak yg ni tak muak, sebaliknya ko tak leh nak stop. Cesss..punah diet. tp cuit2 sikit aci kan..yg best nya….yogurt ni dikatakan low fat, low calories. low carbo tak? hehee

Ish..teringat lagiklah pulak. nnt nak pegi lagik lah. Pecah duit tabung budak2 bertiga nih. hiks

Tuesday, March 22, 2011

.............................

Tiada status menarik utk dikongsi, melainkan pagi tadik berbasah kuyup masa datang tdik. Pastu terus kerja, kerja n kerjahhhhh...tak sempat nak berlibur riangggg.

Sunday, March 20, 2011

kenduri kenduri kenduri

Ni kenduri adek Sela yg last Ijan. Nama penoh, entah aku pon luper. Kejap je masa berlalu. dulu kenal kecik lagi budak tu. Baru 5thn kot. Skang dah mendirikan umah tangga.

CIMG3908

Makan dulu. Haishhh..mmg terbabas diet gue. Si Sela selamber transfer nasik dia kat pinggan aku. Mencik tawww. Terpaksa mak telannn..huhuuuu

CIMG3915 Ni tengah ujan lebat. Penat tunggu pengatin. Tak leh nak berarak. Weols pon lepak king jer ler. :P

CIMG3907

Eh terbalik lah gmbr.  Ni sebelum turunnya ujan rahmat. Sempat Irfan bersama gengnya . Adek goodies tak lepas tgn ;)

CIMG3921

“Ain pun” (Jepon) ni gelaran Ain kat umah ampang nie. Ain membesar kat umah nie dulu. Mak sela adalah mak ain..hahha. Tadik, ain tak datang, ikut Mak ngah g swim2. 

CIMG3924

Pengantin. Dah jadik bini org dah dia… :)

CIMG3926

Sama chantek sama padan. Patut lah memasing nak cepat kawen.

CIMG3930

seperti biase, bile paluan kompang..semua sumbat telinge. :D CIMG3931

Bukan nak citer psl kompang nie. Aku tingin mangga yg berkegayut kat belakang tu. Sedap tgk dia..huhuu

CIMG3932

Benda ni lah drg takut. Bingit telinga. :)

Berussss

 

 

berus mac Pinjam tak pulang dr en google

Hajat dihati, memang lah nak beli stok berus Mac ni. Sekali, harga dia…leh beli susu bambam setahun!..tp bulu dia lembut sangat..suker!

Jadik, agak2 tau tak mampu..jom serbey kat body shop. Jumaat, balik tu aku singgah jap. Tp bile dah msk, konpius, mana nak beli. Promoter pon takde. Siot jer. Ada 2 jenis. Aku pon pegi kat kat tmpt tester. Test me! yessss!

 

pd_face_body_brush

Pinjam tak pulang dr en google

Mule2 test yg ni. Yg ada kat rak utk dijual yg n jer. Macam tak kenan. Nanti bulu tu terus masuk jer dalam bekas make up, tak de cover dia. Rosaklah dia..heee. Test kat muke..ok jugak. Lembut lah..tp lembut lagik MAC tu. aishhh. Harga..ok jugak, tak de ratus2 pon.

retractableBlusherBrush_oMagazine Pinjam tak pulang dr en google

Pastu baru ternmpk yg cenggini. Ada lah promoter tu lalu. Kat situ promoter dia mmg stok2 nyah..Ai pon pangillah. Nak tya mana satu okeh. Dia layan. Kata sama jer, cume ni bercover, sesuailah nak usung ke mana…owh..sukerlah yg ni. Yg atas tu stok klu nak beli, lepak kat umah jer. hrmm..taknak lah .Aku nak stok usungggg.

Pastu aku test2lah muke..oh sedap jugak. Berus aku skang ni dah kasar pulak, sakit pipi2 aku. Ke sbb pipi aku makin mulus? hehe…dah lama nau berus tu, tu pn pow mak ngah pya blusher dulu, dapat sekali berus Estee tu. ada dah 5thn. kikikii

ok., pas test tu, aku pon dah buat keputusan lah konon. nak amek yg ke 2 tu. Toleh2 tengok dah ilang si nyah tu. Tengok sibuk mengepack barang2 kat cashier. lahhhh..dia lah promoter, dia lah pembantu cashier. eiii tk senonoh. Dah le aku carik2 tak jumpe, dah le rushing nak balik naik LRT. Nyampesss..terus aku blah ngan hampanyaaa….uhhuhuu..

Btw, malam tadik…aku mimpi. hikss

Macam sedang bercuti2 pastu gigih pki make up makngah, aku camtulah konon nak test make up org, selongkar beg org, pastu aku jumpe berus mak ngah pya….besarrrr leh cover satu pipi ngan satu calitan gitu..hahhaaa..

dalam mimpi tu siap lah ada tag harga. kat farmasi mana tah..hahhaha..giler beli kat farmasi saja. Tp gambaran cam Ampang Park. wahahhahaaa….nanti nak belikah konon…cam lah jumpe.hahahaa

poyo betoi..pya lah teringin nak membeli berus..smpi mimpi2..ahahhaa..kelakar

Syioklah pki berus tu…muke pon cun jer bile dah siap make up… ahaks…tp skang ni mana nak carik berus besar gitu?

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

berus cat

apakahhh???

Saturday, March 19, 2011

Kawen -kawen

Harini ingt nak pegi niki bilonn. Tak kesampaian…

Program diteruskan ke umah mentee acik. Adek ipau dia bertunang.

Nak bawak mak sekali, Pak Long lak dtg, sok si Aliah nak balik Mrsm balik dah.

Ucu dia pon tak jumpe. Balik dr kenduri tak jumpe.

Okeh jom layan piccas syiok sendirik. Auuuww!

 

CIMG3867 Ain dipenjara janji. :)

CIMG3869 Three of us! Deq Manda nmpk mata jer..hehe

CIMG3871 Hidung penyettt!

Masa tengah mandikan adek.

Adek: Mama putih..(sambil letak lengan dia kat sebelah lengan aku)

Mama: ye ke? adek itam ker?

Adek : takkk….adek cokelattttt…

Mama: eh bukan. adek itam..

adek: ..takkk..cokelatttt..

hehe..siannn adek..kang ilang pulak konfiden dirik.

adek ingt ni…itam itu menawan..kan?? :)

CIMG3879 Saja syiok sendiri..Mana lagik nak jadik model klu bukan diblog sendirik ;) 3kilo dah turun. Yehuu..

CIMG3897 Ain, Ayel, Ipan, Dhia. Semalam Ipan daalm kete kata nak kawen ngan Dhia sok besar. hhhaa

CIMG3906  Ni dia bakal pengantin dia. Ucu budak ayel tu. Tema ijooo.. Semoga selamat yea..

CIMG3804

Ni Chenta hati adek Manda. Adek klu citer kawen2. Dia mesti pilih Aqil. Saja je ckp, kawenlah ngan Ayel.

Dia tak nak. Adek nak Aqil jerk..sambil muke senyum2 simpul….hahhaah

kocik2 dah pandai nak berkawin2..hahaha..maksud kawen pon taktau, sibuk nak kawen2..ahaha

Friday, March 18, 2011

Hot air ballon

Ain: Mama, sok jadik ker kita kuar berdua?

ingat pulak budak nihhh..hehee

Mama: Nak pegi mana?

Ain: Dhai cakap dia lama tak main bowling (padahal nak ckp dia lah tu) ahaks

Mama: tengoklah. Tp rase nak tgk hot air ballon.

Ain: okeyyyyy..sonottt!

Pantang topup prepaid, lajuk jer tipon mama kat opis.

Agak2 ramai tak org kat Putrajaya tu esok? kang pegi tak dapat nak niki belonnn?? howw?

kempunan noks…dr aritu lagik, masa family day PETT.

Harap2 esk program berjalan lancar.

 

hot-air-balloon-epcot-799259

gmbr pinjam tak pulang dr en google. Tima kasihhh…

Thursday, March 17, 2011

::Irfan beday celebration::

 

CIMG3821

Kek cinonet ajer..hihi..sory Ipan…Janji ada kannn??

CIMG3828

Ish..tetibe rase nak beli camera baruk. Cam hampes tau camera nih..tak cung gambar..huhu

CIMG3831  Tengah sesi kumpul, nak potong kek. Owh! Juadah kay app cii adalah ditaja oleh mamyadamgina.com..Tq anty :)

CIMG3832

Ahaks. Atok potong line..tersipu2 Irfan..heheee

CIMG3833 Jom potongggggg beramai-ramai. Mama tumpang sekakikk.

CIMG3834

okehh..pose dulu..peace!!! no lilin okey..no lilin!

CIMG3835

Upacara pecah tanah utk tuan tanah kedaung. :P..gyna pantas nak mecucuk..hepppp!. :D

CIMG3852 Adek Manda : Ko pahal makcik? dah kenyang lom?

Makcik Gyna: Makcik kenyang dah nyah..ko ni pahal lak mulot moncong2?

Tergelak..si gyna ni soh panggil dia makcik. Mamy dia kata sbb dia dengar mamy dia dok bercakap ngan kawan dia dok bermakcik-makcik. hehe. cute!

Sib baik adek tak lak ikut ber nyah-mak. Sbb mama dia ni suker bernyah-mak..ahaks…

CIMG3837 Ini budak, dah dapat meynan dari pakcu, terus sibuk ngan meynan dah. Suko pakcik2 nih.. :D