KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Thursday, July 28, 2011

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

Tanpa Disedari

11 bulan
banyak kata sudah diucapkan dan dilontarkan
tak semua menyejukkan,

11 bulan

banyak perilaku yang sudah dibuat dan diciptakan
tak semua menyenangkan,

11 bulan
banyak keluhan, kebencian dan kemarahan
saatnya istirahat dalam "perjalanan dunia"
saatnya membersihkan jiwa yang berjelaga,
saatnya menikmati indahnya kemurahanNya
saatnya memahami makna pensucian diri

Selamat menunaikan Ibadah Puasa
bersama kita leburkan kekhilafan,
Semoga dengan puasa mempertemukan kita
dengan Keagungan Lailatul Qadar
dan kita semua menjadi pilihanNya
untuk dikabulkan do'a - do'a
dan kembali menjadi fitrah

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu solatmu kau kerjakan di awal waktu
solat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji

"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
(sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam)

Namun teman...

tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA


Wednesday, July 27, 2011

Tuesday, July 26, 2011

Ada apa pada tajuk. suker hati la mau taruk apah..

Harini saya saya sangat penat. bangun sebelum subuh. Seperti biase. Nasik lemak in the houseee... Pas tu sambung tido, 6 lebih bagun balik. terus kan pembungkusan lak. Petang balik kerja ada dating sama ahkak Yus. So pagi ni i bawak CP i ke KLCC sbb cik abg i sibuk piala thomas seperti biase.

Hari ni jugak hari yg gumbira. Kenapa ek??.bialah rahsia..ngee... dan harini juge adalah hari2 stress seperti biase. Sampul duit raya tak settle2 lagik nak award. hukss

Oh ye..nak citer jugak. Idung i merah akibat penjelmaan jerawat ajaib. Buleh lak naik atas batang idung. Nyampesss..hehe. terus vuruks muke makkkk!..

So petang tadik tunggu kak yus kat Watson. Leka i meriki martin barang2 yg dah abes. Tetibe jer ada org tepuk dr belakang.

woittt... dr jauh idung merahhhhh.. poyo tau akak yus..tanjat boboyyy
bikin malu betoi jerawat gue!!!! hikss

cabut idung masuk poket jap

pastu misi mengambeng di teruskan, Chilis ler..Licin memasing mengambenggg..

ok. dah. mata mengantuk. aku pon tak tau motip update apa hari ni. Nak cerita bangun subuh ker? aku happy ker? citer jerawat ker? citer khambeng ker? atau tanjat boboyyyy?? apa2 jerlah..

motip tutup citer cam haremmm..hikss
pernat..mau titonnn... niteee!

Sunday, July 24, 2011

OU & Cars

Hari sabtu saja nak bawak bebudak meround2. Lama tak ke OU. Saja jelah jenjalan. Padahal mama kepenatan. Pagi anta ns lemak, pastu tggu kak zura lak. Bfast sesama di Sup Santai. Pastu ke kedai tudung lak sama kak zura. Tak jumpe yg berkenan. Ain jer amek tudung sekolah dia. Dah tu gerak lak amek mak, soping ikan. Mak biaselah kan. time sabtu jerlah leh berjimba sama anak dia bersoping ikan jer. hikss. Ada tiga tempat yg wajib. wajib tau..Mael save, kedai aceh, sama Giant. So mmg lah kene spend time bawak lah..kang klu nak beli minyak urut, kedai runcit ujung kedai aceh lak. Klu nak beli penyapu, kedai barang yg jual2 tupperware lak. On request lak kedai dua hengget…hehe…ikutkan jerlah..asal mak gumbirahh..

23072011804

Ok, pas balik anta atok, mama dah gegas2 balik umah. Budak2 aku dah anta lepas jumpe kak zura. Memasing comot semacam jer. Lagikpon malas nak bawak. kang elok2 2 jam. Melarat ker 4 jam. Psal budget pon sama..mama budget rm100 jer..kang abes melarat..rm300..hahhaaa…(mama kedekutss ye!)

bibik demam. Pas mop2 lantai, basuh2 baju, terus dia landing lam bilik. Aku kasik ubat, demam, selsema. Kelmarin tgk dia beli air badak, elok jer beratur botoi bekas dia minum yg kosong tu kat sinki. Apasal dia tak buang terus ek? saja lah kot nak hint aku. Pagi sabtu tu aku ajak dia g klinik. Penakut lak. Kata dah mkn ubat, nak rehat ajer. Haaa..rehat lah kau..

so majikan harus keluar rumah utk kasik laluan biks berehat…

23072011805

sampai Ou. Aku suke ke Wing lama. Ada JJ. Wing baru ada Parkson. Sekali pegi, wing lama sepi. Renovation. Ngan JJ  pon tutup. Oh sepiiiii… Kat bawah tu dia jejual toys…sangkut jap lah situ. Suker kemain abg irfan. Cartoon dia kan..semangat tak tentu harah pon terbit.

23072011807 Satu hal masuk sini…abes semua dorang nak rebat. Tak koser nak melayan ..hehe…semputttttt… ahass

23072011808 Apa yg bules..posing jer yer anak2…

23072011809 Di bawah pepokok sponge bob

23072011810 Terpesona lak ngan pooh.. 23072011811

last sekali….dah bebudak ppuan nih…nak barbie. ah…dah berekor2 beli. Abes di guting2 rambut, muke di makeover2 lah…dah…tak payahhhh..tengok jer.

Pastu jalan mencarik Mcd..tak jumpe yg jumpe baskin robbin. kemut mama…..scoop kecik jer.!!!! ahaksss…

Harini lak Yana buat cukur jambul Firaz. Pegi pagi tdik. Sampai2 dah doa selamat dah..hihii..tak sempat nak cukur rambut botak dia..hehe…Sian Firaz, Enzyme teruks. Tak duduk lama pung..Jumpelah Ahdek Johan bersama Dila sama baby barunya. Amir apatah..poning nak ingat nama anak buah..hehe..

Balik jalan2 carik pasal kat Alamanda jer.

Sunday, July 17, 2011

Adek demam setelah sekian lama tak merasa demam

tajuk kemain panjang. hikss

Kesan terlebey tido siang. Malam  aku terus terbuntang mata..

Adek demam malam tadik. Tetibe jer. Dia kalau nak demam, mesti muntah2

smlm lepas susu, batuk2 n terus berhamburan. Sib baik Mama cergassss.

sempat bawak ke bilik air. Sian adek.

Kasik makan ubat batuk jer lah dulu. Sbb tak rase demam pon

dah nak pagi, aku pelok2 dia baru rase kepanasannn.

Kol 7 lebeh dia mintak susu. Aku malas nak kasik ubat direct. Letak dalam susu jerlah

ok jer, dia tak rase beza kot. pastu dia bangun mandi sama akak ain, sama akak Dhia kol 8.

Mama sambung membuta ria. ehhe. Lepas pakai2 baju tgk adek tido balik kat sebelah

pastu kann…

iskkkk….nmpk dia amek botoi susu kat tepi tv dlm bilik. aku pon tak delah suspek apa.

pastu dah abes aku cabutlah botoi tu, cam biase.

tengok2….adoiiii..susu malam tadikkkkkk.. susu yg aku buat tu elok jer ada kat tepi tv jugak. saba jerlahhhh..

sian adek. Dekat 2oz jugak lah dia bedal. Pelik aku, adek tak rase lain ker?? huhuuu..

Siang tadik panas balik, makan ubat kebah sikit, pastu datang balik. tensi.

Malam ni kuar makan, muke dia monyok jer. Makan satey pon sikit jer. siannn..

lepas makan terus pegi klinik. Dapatlah ubat sebakol. Ubat demam, batuk selsema sama ubat sumbat.

Harap2 cepat baik ye adek. kang kuwusss badan tuh tak lalu makan.. :(

17072011786 Baby tua mama.. Muahsss

kuih dangai

Sembab!! Sehari dok umah ujung mggu terbongkang ria depan tv, kadang2 bukan best pon. Kepala rase berat jer. Sebab terlebih baring gaknya.

Oh hari ni tingin nak makan kuih dangai laks. Jarang jumpe kuih nih. huhu.. Sedappp!

Sapa tak makan rugi…hehe

Disebabkan tak de di pasaran, makanya hari ni aku siap2 dah buat bancuhan cucuq lemak manis.

tu jerlah yg mampu ku buat. hiksss. tunggu petang ye anak2.!

petang kang lah makan..

Smlm Imah n family dtg umah. Tq imah..

kasik tudung kat aku yeh. Segan lak aku..hehe..

merasalah pki tudung ratu, terus cas feeling2 ratu masa pakai..ehek..

 

ok.ni lah dia image kuih dangai.

 

dangai

Sedap nya.kiat2 lemak manis.

 

Tetibe jer lagu iklan adabi terdengar2. nyampes

Kami dah pulang emak buat cucur,

mudah saja tambah air..

adun sebati goreng dah sedia.

dah..pastu aku tak hafal dah..

sile sambung sendiri yer..

kami nak lagik, nak lagik. nak lagik.. ahaksss

 

ops…kuih raya???

ada google tadik. byk nau kuih zaman skang nih kan,

smpi tak tau nak pilih yg mana. cun2 belaka.

jangan cun jer…rase, hampes..

aku suker kuih yg tak de rase tepung sangat..

cth : biskut mazola, Coklat badam, tart nenas pon nak yg inti terkluar tu. byk inti pya..tpung siki jer..hehe

mazola tak retik buat. badam coklat retik. nntlah klu rajin tahun ni…aku buat. klu tak

tinggal kenangan saja….

ok..mau mkn. hari ni msk kari ayam sama kangkung goreng. Ain lah..lama tak makan kangkung katanya..

lemau mama mau goreng tadik. Muak aku tgk kangkung, masak pon stok pejam2 mata. hhahahha

..tp dah anak mintak..ikut jerlah tekak anak. :)

Wednesday, July 13, 2011

Tuesday, July 12, 2011

Rombongan Che Kiah - Penang

Jumaat malam bertungkus lumus nak balik awai. Jam 3.49pm baru kuar email leh balik awai sempena BERSIH. Dah dekat baru mau kasik ka?? 4.30pm barulah kuar dr opis. Gegas balik. Baju2 pon tak settle kemas. Bibik pon kene transit dok umah emak. Balik sempat lelap mata barang 30 min barulah anta bibik. Dah siap semua, kol 8 lebih bertolak ke Seremban. Bas rombongan che kiah bergerak kol 11 ke Penang  katanya. Makan2 dulu apa2 hal pon. Oh agenda nya Majlis bertandang utk pengantin Elni.

CIMG4635 Adek dalam bas. mkn chicken drumet. Bekalan dari rombongan che kiah. hikss. Baru spi tol senawang, dah kene tahan. Siap polis naik atas bus nak check kot. Kot2 weols nak mem BERSIH..koser!

CIMG4636Rehat barang 2jam kat mana tah. hehe. Pastu bergerak terus ke Bukit Merah Lake Town. Mandi manda. (adek suker goyang buntut cam gmbr di atas). hehe

CIMG4637 Time ni rase tak selesa. Ngan tak mandinya. tak saba nak terjunsss..

CIMG4638 Semangattt

CIMG4642Kemeriahan berkubang. Tak de lah besar sgt tmpt dia tp oklah aku pon bukan suker nau naik2 gelungsur2 tinggi tu. hehe. Ain lagik berani. semua nak main. tengah hari teruskan perjalanan ke Batu Feringgi. Check in Sri sayang kot. tah apa nama tah.. gitu lah byi nya.

CIMG4647Budak2 ni, asal nmpk swimming pool, mengeletis nak berkubang. ha..amek..poielahhh.. pas berkubang, mintak makan lak. g lah kecek atok uolss yer..hehe.. tq atok..!

CIMG4648

Muke mama yg sangatttt suci…hehee… Penat time ni, nak tido tp tak leh tido..turun gaklah. minum2 tepi pool..

09072011745 Malam tu jalan2 carik makan kat night market batu feringgi tu. Jalan2 punya jalan, tak jumpe2 restoren melayu. restoren cino byk, food court cina byk..tya org, katanya dekat jer jalan 5min sampai..jalan2 tak jumpe. poloh2 ketiss. ngan adek yg meragam nak dokong. Patah pinggang rase. Balik tu, terus tahan bus rapid penang, balik hotel. Yang terujes anak2 gue lah. manalah pernah naik bus cam ni. Si bapak pon sama, leh lak ckp balance tak dapat dah ek. Untung lah bus nih. klu sorang sepoloh sen…hehe…ayat kemut di situ..

09072011744 Abg Irfan yg sgt seronottt.

CIMG4653 Hari langsung (ahad). Tengah tunggu pengantin siap. Posing2 lah dulu yer

CIMG4654

CIMG4655 five!

CIMG4656 nampak ni penampau adek??

CIMG4658Banyak lagik gmbr, tp semua kat kemera org. tumpang2 jer.. huhu. Kamera kokak gue ni tak bawak lak chargernya. huhuuuu..pas g kenduri, g beli asam ngan lepakking kat padang kota baru lama. apa yg ada? kene pow lah ngan budak2…

CIMG4660Esoknya (senin) dah nak berangkut balik dah. Check out awai pagi. Bfast, n cergas ke Bukit Bendera. Tak delah apa sgt atas tu. Nmpk permandangan jelah. pastu ronda2lah atas sana. Gmbr pon ada ciput…amek dr Hp cabuk gue jugak. layansss..

11072011751

11072011753 Sama ngan mentua2 i..

11072011754 Yehuuuu

11072011755 apa lak nmpk rambut adek jer. hehe

11072011756

ni baru nmpk muke.. :P

11072011758

Punyalah jauhhhh cik abg snapkan.. Nak nmpk kan, Bukit Bendera pya hal..Terus besar semut jer weols..hihi

11072011758

Ok. mari crop kannnn. Aisey, mama ketiduran..Silau!

11072011759 Budak busyuk mama..

11072011761

Barulah rapat sikit kan…klu tak sebatu cik abg i posinggg..  ehekkkk

 

11072011767 Gambar family tak lengkap. 

11072011769 Penat jalan. Sewa lah apa menatang ni tah. buggy kot. hentammm

11072011770 Gelap terus budak nih. Berendam jerk

11072011771 Kakak ngan abah

11072011772

Dulu2 pya tren. skang lajuk..tgk  ke atas, tinggi jer.. tgk ke bawah, junam nya..huhuuu..gayat!..ok tu jelah koleksi yg i ada.

Pesanan: saya mau gambar saya..hihiii

Wednesday, July 6, 2011

Stressssss!

Hari ni adalah hari stress. Tengok email masuk melambak2 request nak purchase barang. Memacam lahhhhh.. Gue dah mood cutik2 dah ni. Tapi klu tak settle, nnt cuti asek calling2 lak kang. Lagik tak best!!

Terapi cemana nih. tolongggg..saya mau soping...soping..sopingg....tak kesahlah soping tingkap ke, soping pintu ker? janji sopinggg...

Ok dah. Mau soping beli ikan bilis di Isetan. Biks call kata ikan bilis abes. Tq biks...ada jugak bahan aku nak myoping. hikssss.

Alololohhh. tomeynyaaaaa...tingat adek manda kat umah. mau pulanggg ..mau pelok cium dia... dia kirim eskrim hitam lagik..aiiii....alergik aku nak taip "hitam" nih. huhuuuu

Flower gurl n boy

Sabtu Ahad, ada kenduri kawen sepupu belah cik abah. Balik sana pon hari sabtu. Well………….very the sibuklah kunun…last preparation nak carik kasut adek. Jom layan gambar flower gurl n boy yg sangat segak tampan dan jelitahhh.. :P

CIMG4546Sini aku jadik mak long. tak best nya…sbb salu rase ke’ucu’wan dia  kan..hehe..sama gina putih, n aina  kelammm.. sedihhhhh..xpelah dek, abah kan gelap jugak. Geng lah ngan abah. Meleleh air mata adek baca sok besar kan org ckp adek kelam..huhu.. janjiiiii, …mama tak beza2 kan adek. sbb adek kelam lah mama sayanggggg sangat. Muahss. Yang penting perangai kene bagos okeyyy…putih itam tu adalah biase.

CIMG4565 Bersama rakan2 seperjuangan. Bertempik mak2 biler dorang bermain..Risau tu..kang pecah pasu nek bu korang..naya..huhu

CIMG4577 Ngan pengantin. Selamat menempuh alam rumahtangga ye dek Ni..

CIMG4585 Hari sanding, Nilah ghuper flower gurl n boy yg menganchammm. chomeyyyy

CIMG4587 Kemain susah nak tangap gambar. Tak dok diam..Adek sempat nak mengaru apa tah tu.

CIMG4591 2 org playboy alaf 2020..ish…tak baikkkk….jejaka hensom lagi bergaya. Ifran n adam bersama tuxedo memasing. hiks

CIMG4592Ada sesi bergambar juge..moh2 kita posing. tp susunan tak best. Tak mesra alam langsung mama ngan abah. jauh. sorang utara, sorang selatan. :(

CIMG4594 3 beradik yg sgt havoc. Wiiiiiiiiiiiiiiiiii. Bising!

Irfan leh takut tgk gmbr kak ain time ni. Saja crop kan kasik besar focus muke ain.

Mama: eh ain, muke kakak dah mcm antu lak mama tengok

Ain: mana2? sambil dedua irfan n adek pon sibuklah nak tgk.

mama: ni..cer tgk betoi, nmpk muke kakak kecik jer, rambut besarrrr.

Ain: ahhh.. ngade tau mama ni..

aku dah tergelak2 dah..irfan cam napas lajuk jer..pahal mamat ni

pastu..aku diam kejap.…terus aku acahkan kemera kat Ipan

Mama: Urggggghhhhhh!!!! Amek Ipannnnn!!

melalakkkkkk…wakakakaaaa

Ipan oh ipan..rambut jer mau pacak, hati kecik benauuuu

 

CIMG4601 Alah2 chomey nya gina..:D Abg Adam sampai terpejam2 lak mata. silau ye…

CIMG4604Ketibaan pengantin. Alah.. time ni, adek sama Ipan dah bunyi2 kata takut…poyo jer..jenoh lak nak memujuk. terpaksalah mama pon jln kat sebelah. aiseyyy.. bikin malu jer..

CIMG4607 Akak Ain jer yg maintain model utk raja sehari itew..hiks

CIMG4609 Masa nak naik stage, abg Ipan dah melalak kata takut, terus berjangkit kat Adek dan dedua pon kuar dr red carpet. sabar jelah.Bikin malu group rambut pacakk je abg pan ni tau. hati, alahaiiii…..syahduuu. adek time ni sudah berani. naik stage n senyummmmm!!

CIMG4620 Ni ha ragam dorang. Irfan berani dah…senyummmm lah pulakkk. ahakss. control encem

CIMG4622 Dah mule boring dah.

CIMG4619 Memasing muke toyaa.. hehe..

 

Balik dr seremban tya dorang, nnt nak jadik lagik tak cam siang tadik. Dedua geleng2 kepala..ahaksss…Mggu depan sesi bertandang ke umah pengantin lelaki. Weols ikut rombongan che kiah ke Penang. Moga2 selamat…amin….

Hebat lah kenduri Elni ni aku rase. Yelah dulu aku tak merasa lah nak adakan video2 perchintaan khabi khusi khabi ghem aku ngan cik abg. Duit pon terhad. Cariklah sendirik. Buatlah pinjaman…huhu..sedih. Tgk org zaman sekarang. Setelah 10 thn  aku kawen…mcm2 ek. harus sedia duit jer. Gambar pon chantek..aku dulu gmbr posing2 dlm umah jerlah mampu. bestlah rase…rase nak kawen lain jer..ops…!

okey tu jer hapdet yg tak seberapah nie. Tetibe stress tingat kerje…adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!