KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Friday, August 26, 2011

Roasted Almond Choc.

Eh kata aritu last entry..hehe

tetibe mood mau upss mariii.

Jadik.mari anak2..kita mulekan misi membuat Roasted Almond Choc.

Wahhh…nama kemain. very the omputih..haks..

yeah….

Ain lah, salu tya..mama kita tak buat kuih ke?

Nantilah..ujung2 pose. (dengan harapan Ain tak ingtkan balik)

Tapiiii….mggu lepas dia dah ingtkan.. dah keterujaan dia mengamit mama utk merealisasi kan impian anak

 

26082011930

Semangat akak Ain. sikit2 tya bile nya nak setat nih.. :0

26082011929

Ni budak kecit merajuk. Kene marah ngan mama..ngeeee

Mama soh letak sikit jer dek sugar rice tu. adek tabur penoh satu cup tau!!!

terus tak senonoh kuih mama nnt.. hehe

 

Langkah2 nya…senang jer..sambil pejam mata pon buleh buat.

eh tak..penat tuuu. sbb i tak mampu beli oben..sian..so sangai tanpa minyak itew badamm.

Kepanasan depan kuali

26082011927

Sangai dia sampai msk..rangup dan kekuningan..

Pastu amek cooking choc. Aku guna satu bar tu.. Rm5.90 kot. cairkan separuh2 dulu.

kang takut coklat tu cepat beku.

Aku tambah jugak cocoa butter sikit

fungsi dia utk kasik kilat kot, sama utk megeraskan coklat itu..

sikit jer..alah aku tak timbang. main cecampak jer.. agak2 korang lah ye. besar ibu jari jer udah..

oh gmbr mencairkan coklat aku tak amek. sbb sibuk jaga api. mana nak snap lagik.

Jadik pepandai lah adjust.

26082011928

Dah sebati cair, masukkan badam yg dah sangai tu. kacau2 dia…

masuk dalam cup. tabur sugar rice tu sebagai hiasan

Hiasan terpulang kat korang. Kalau rajin, terlebih budget, leh guna white choc

aku, terlebih malas, sok senang tabur jer sugar rice tu. settle

 

26082011932 

Sejukkan. Tak yah masuk peti ais pung

tp once masuk, mmg kene masukan lah.

kang berpeloh2 lak kuih uols tu..

 

dah tambah sejenis kuih aku dah..suker!

coming…nak buat home made coklat lak. dah try test aritu

lepas ni try n error lagik.

Nak soh Ain, ipan, aina jual. Kasik tabung CP mama penuh.

23082011921

Monday, August 22, 2011

keluh sana keluh sini.. :)

Keluh sana keluh sini.
aduhaiiii...............
Makin dekat raya, mak byk kerja
smpi naik lebam tgn menaip
otak pon tak leh focus dah
otak kejap2 kat Jln Tar, kat Isetan
kat parkson
tp so far...tak jalan pon ke situ
mana sempat
kang tak cukup 8 jam? how??

oklah, rase otak pon tak tau nak citer apa
semuanya biase2 aja.
kehidupan seperti biasa
ada pasang dan surutnya
byk2 lah mak bersaba ye uolsss...kannn?
ishhh apo boringgg nau nihhhh????
sakit belakang lak tu dr tghhari tadik
 o'ohhhh...

Ok, rase ni entry sebelum raya.
lepas ni mau rehat kejap tuk menyambut kedtgan syawal
hikss...
jadik, dikesempatan ini saya mengucapkan
selamat menyambut hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin.
klu ada terkasar, terasa hati, harap maaf yer..
ok? 0-0 kayyy??

nota kaki: emas rm200/g....uwaaaaaa!!!!!

Saturday, August 20, 2011

Timbunan baju baru

 

20082011914

Baru separuh sesi mendobi

almaklumlah umah kecikkk

kene sorang2 lah dulu

baru settle Akak Ain, Adek pya baru half.

Irfan pya belum dobi.

sambung esk.

Best lak cuci baju baruh.

rase tak sabar nak sarung kat dorang

hehee..

selama ni mama dok punggah lipat, punggah lipat..

…saja ku kira2 berapah jutah duit udah kuar??

Terbeliakkk mata itam ku… ya aauwww!!!

20082011913

Raya yg muram

Cemana raya? i rase raya yg murammmm
sian..sbb duit rase arus yg deras
tak suker
nk tak nak sediakan apa yg patut jelah
kuih pon 2 3 jenis jerlah
jgn tak ada jer..

raya yg muram
sbb utang tetap terus harus dibyr..
advance pon i tak hambek
malas nak berhutang ngan compeni potong 3x nnt
lagik sakit tenat dr sedia ada kang..

raya yg muram
baju2 diaorg pon nasib lah beli bulan jan aritu
beli kat bandung jer
tak mampu nak beli kat butik mewahhh
skang ni sesi mendobi..
tp agak kemalasannn
nak soh bibik kang jahanam lak baju baru kan.

oh raya yg murammmm
minggu2 terakhir ni semua kuih akan smpi kat meja
penat nak bawak balik
dan yg tak bestnya
kene sedia duit kuih
baju kurung adek ngan kakak pon bakal siap
semua tu bakal memerlukan $$$$
oh $$$....tensi gue rase
cepatlah abes raya..
ilang poninggg..

sapa mau hulur bantuan???
oh raya yg murammmmmmmmmm!!!

Sunday, August 14, 2011

tak de kerja carik kerja

Saja nak improvekan skil make up mama.

Mangsa terbaekkk adalah bebudak dua org ni. hihiii

Nak cube bentukkan kening. Klu buat kening sendiri ok

klu kening org, berteraboqq.

adek kening dia mmg dah lebat. sikit2 jerlah. tu pon kehitaman, hehe

14082011881

 

14082011882 

14082011886 Molottt…merahhhh!!

14082011887

14082011896Kakak pon susah nak buat kening. Dah le lebat, besar lak tu. hehe

14082011899

14082011900

14082011895

Ok udah..itu ajer…saja buang2 make up mama harini..ahakss

Thursday, August 11, 2011

Rendang kertas

Fuhhhhh!!!
Belah atas meja dah makin surut..
inbox email pon tak de pending kerja dah
yg ada pon on going kerja seperti biase..
ni citer celah bawah lak.
Sorok lah punya sorok!


adehhh..malasnya nak update master report
Montly report  je dah upss..
tunggak punya tunggak..
dr bulan ke bulan..sebab kene 2 report nak upss
dah 8 bulan kauuu
pengsanlah nak mengupdate
mmg sah tak leh buat time kerja!!!!
huaaa..
cemana nak raya nih..
kang time mkn ketupat rendang
tingat rendang kertas bawah meja..
tp....sekali tak de org nak file..tak per....silekan shaz..
bermalas2 lah lagik
sok masuk Audit..pandai lak ko settle kan? kan..
tulah...nak kene penampau baru leh jalan kerjahhhhh!
cessssss!

bile org baru nak masuk nih..saya tak cukup kaki tangan dahhhhh!!!

Monday, August 8, 2011

baby baru!

Sara Arissa Damia in the house.
Smlm kita pegi umah ucu kita..
kita tengah tido kat umah, pastu ucu kita tipon mama kita
Nak bawak kita pegi umah ucu..
pestime kita nak pegi umah ucu kita.
Umah atok kajang pon kita tak sampai lagik
mggu depan eh mama..kita buke sesama ngan atok

Kita tgh tido kene kejut2 dlm buai. Kita bukak mata,
ada akak Ain, kak aina semua kerumun2 kat kain buai kita..
pastu kita tgk mama dah siap2 dah baju2, susu2 semua
pastu kan........ucu bawak masuk kete dia.
Mama, bibik semua anta kita kat kete..sedih lah tu..hahaha..
adik pegi kejap je ma...nak merasa umah ucu..hihiii

dalam kete, akak ain pangku kita. Mama dah pesan kat kakak ain..
pegang2 betoi2 kang terjungkang ke bawah lak kang. hahhaa
alah..ucu bawak pelan2 jer..
eh abg kita pon ikut jugak, tu yg adik rase ok jer.
Abg ayel dok depan sama kak Aina.
kita tengok2 keliling.
pastu dah sampai.
ucu amek kita, bawak naik kat umah dia
Tinggi tu umah ucu, 5 tingkat. hahhahaa
kaya tu ucu...umah kita 2 tingat jer..hikssss

meriah umah Ucu, Ucu baru beli ikan
balik terus bawak kita
cam beli baby2 lak rase
cam meriah je, bibik pon sibuk2 nak dukung
tp kita nak tidow..
pastu uncle lak nak pegang kita
uncle cium2..sakit. kene misai uncle
kak aina asek marah uncle jer,
dia kata,..jgn usik baby..nnt baby sakit.
Kita dijaga baik oleh kak adik..


smpi jer, kita tengok2 umah ni lain jer...
mendung2 cuaca dlm umah.
arghh..ngantuklah..
nak tido
kita nanges..nak susu.
Ucu kasik susu..
mata kita dah ngantukkkk
nak tido..
uncle bawak kuar buai
yesss...buai karen! ahahha
kat umah dah rusak..
mama...belikan lah baruuuuu
adek lena tidooooo
memule, enjut tak best..keras jer
tanjat kita tau. langsung tak tido
pastu uncle buang spring tu..tggl dua batang jer
barulah berbuai riang
kita tidooooooo



lama jugak kita tido,
tau2 kita kene kacau2 kene cium2 pipi..
ucu kata..kene mandi
kang nak balik dah
kol 6 nak balik dah..
pastu eh asal tak de susu????
ucu terus kasik mandi
tak suker...salu mama kasik susu dulu
apa lagik..kita pon terpekiklah
padan muke ucu..bia peloh ketisss ucu..
ahahhaa

pakai baju pon kita baran2.
nak susu..nak susuuuuu..
tak pepaham lak si ucu nih
ucu kasik pakai baju leleju..
kita dah siap
tggu susu, kita kuatkan sore lagik
padan muke kak ain lak
hahahhaa
tak lama ucu kasik susu...
leganya...nyaman rase
pastu kita lalok lagik
lepas kita sendawa, kita dah pejam2 mata atas ucu dah
pastu ucu letak balik dalam buai...
bestnya buai ni.......
adek terkapai2 keseronokan..
akhirnya...adek pon tak sedar
tau2 ucu kasik uncle cium kita
sakittttttt....uwaaaaaa....
tak suker kene misai..
babah kita tak de misai
hahahhaaaa
bibik kita dah tggu kat luar dah
rindu kitalah tu..hehhee
ok ucu..nnt kita nak pegi lagik umah ucu tau!!!

Saturday, August 6, 2011

6 Ramadhan

Salam Ramadhan semua. Pejam jelik dah 6 Ramadhan dah kan.
So cemana? Persiapan? Umah dah cat baru? Baju raya dah siap?
ai tak de pon sesemua tu baju pon selai dua jer.
Tu pon sbb dah 'terbeli' kat bandung aritu kain..so haruslah tempah kan.
Yg selebihnya utk budak2 jerlah. Baju2 yg bukan bj melayu dah beli..
Tinggal bab2 baju kurung, baju melayu, jeans selai dua utk ipan n adek
Tu semua bahagian Abah lah kan. Semua mama, mana buleh..kata kerjasamaaaaa...kannnn..
tu pon mama kumpul dana bulan Jan aritu..so nnt tahun depan ke bandung lagik yer!!! ahaks

Ok..kerja bulan pose ni, kol 4 leh balik. tp kene cukupkan 8jam bekerja
so klu tak cukup semenit pon dlm system dia akan kuar 'less hour'
so pepaham lah ek..kalau lah salu less hour, bos pon menyampah tgk kau.
Mmg bulan ni sangat terkejar2lah ngan kerja2. Cam lipas kudung lah buat keje
Tadik pon ai setat OT. Tak pepasal sabtu kene dtg. Ai malas nak dtg klu tak de keperluan
Cik abg lak siap perli2. 'org lain pon kerja jugakkk' yelahhhh..tu baru lah bini dia keje kat opis jer
klu kene had yg outstation Terus perang atom lah gamaknya. So sila paham ye cik abg.

Masalah nak masak apa, tu standard. Agak2 letih nak mengadap PC, mulelah ajak jiran2 opis ni
sembang. akak masak apa semalam? hari ni masak apa? dahh..meleret...smpi 30 minit borak
ahhahaah.. pastu bercom2 dgn k aida lak. Memasing sharing nak masak apa. hehe..sharing is caring katanya..

aritu beremails sama k yus. dia kata tingat rendang kacang panjang sama hati n pedal arwah mak
buat. Cam best jer. nak cobaaa..tp resepi teah dibega..rendang cili padi ayam sama kacang panjang.
settle...licin lecan. ain suker. ..hehe

siappp..sudip pon interpremmm. hikss

Tadik, lepas balik kerja..Kak zura lak sms nak mai umah. Buke sama. Dia nak ayam msk lomak
haiyoo..berlemak2 lah gue. hehe..sotong goreng kunyit, sambal bilis n kentang kering, sayur campur
sama telo dada. dan tak lupe. sup malatop. tu mmg harus ada klu k zura dtg sinih
Gambar tak de, kemalasan melanda utk bergambar.

n tadik tekekek gelak tingat kenangan di LION..kenangan oh kenangan..zaman suci baru kenal erti
kerja...hikss

eh apasal tak leh reply komen ek. pelik ler.
*walau pon tak ramai komen..hehe

Tuesday, August 2, 2011

Kisah Sedih si CP

Kisah sedih

Jumaat malam pegi econseb. Bawak mak. Ipan dok belakang sama atok dia.

Sampai sana, nak buke pintu cam biase. tak buleh. dr luar tak leh. Ai masuk ikot dalam. sentuh lock terus terjerumus ke lembahhhh..hukksss….terus hati tak keruan. Ipan? Tunduk membisu jerlah. Sedas dua kene lah mama kasik hadiah. Seb baik atok ada. Ipan nyorok belakang atok dia. Baik jer…..pimpin jer tangan!

 

01082011863

 

01082011864

Memang minggu ni minggu kecederaan che putihs kot. Sabo jerlah.

Sabtu pagi, pegi isi myk. Lalu lalang kedai accesories. Ok, nak buat tinted depan belah atas tu jer

pastu soh budak tu tgk pintu sekali. Tp hati cam xsedap jer. kang abes jahanam pintu, siap dia nak bukak2 cermin tingkap segala. Terus tipon salesman tya kot lah ada warranty. Dia soh bawak ke Serbis center, kat Seri Kembangan. Ok tutup ceritah lah psl tu. Smlm i EL dan dengan jayanya telah settle itu pintu. Tak pasal hangus cuti gue!

Tak payah crete citer, cino tu dah tau. mesti ada budak pusing2 lock tu. Memang pon. hangin jer. Ipan buat gear kot. salu tgk dia placing tepi pintu sambil usik benda tu. tak sangka lak leh lah terlonggar, termasuk terus ke dalam. Apa nak buat, kete pon saga jer. bukan lexus. hikss. segala2 longgar. ahaks

 

01082011862 

Pasal tinted tu. Pon sakit hati jugak. Sangat terror budak tu buat kerjah. Tinted dah lah kasik kecik 8” jer. Pastu tgk2 bercalau jer tinted original cermin depan. Pegi balik kdai, n bos setuju nak ganti. Okehh..kol 4ptg sampi kol 5 lebih tak settle.Last2 dorag anta balik n nnt siap dia anta umah.

Kol 8 lebih, baru siap. tp sebelum tu budak tu tipon2 kata cam xleh siap. Double hangin ler kawan. Dorang antar jugaklah mlm tu. kol 8 lebih. Ahad tu. Sekali. keduts2 muke CP ai..sedihhhh..

Isnin tu cergas ke kedai blik, jumpe bos dia bising2. kan pose kan. alahaiii..dugaan jer n bos dia janji dia buat yg terbaikkk..ok..i kasik cann lah. sanggap nak tggu siap. Dia janji kol 12.30 siap. so merasalah menunggu kat kedai tu 2 jam. Kol 1 tu nak pegi proton, kopek pintu lak. So pagi ke kedai tinted, tengah hari ke proton. First day pose dah berkejar ke sana sini. Balik nak kerjakan buke pose lagik. Dan yg kerugianyaaa EL..surut cuti gue!!! uhuhu

01082011861 

 

31072011855

ni lah muke budak tak dok diam, sebelah muke mak dia posing2.hhikss. Skang klu naik kete dah sound awai..JGN USIK apa2..hahahaa..mmg tak leh dok diam. aritu dia main sentuh2 gear. Tarzan lah ai dlm kete klu ngan dorang nih. Anak org lain elok jer..

anak aku sangat berTUAH. :)