KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Wednesday, October 26, 2011

Ulu Yam

Cuti Deepavali, my dept ajak g bakar2 kat Ulu Yam. Konsep pot luck. Kutipan.. utk ikan bakar sikit.

CIMG5304

Seawal jam 9 lebih dah terpacak..Nak chop tempat, seb baik ada akak sorang tu umah dekat. so dia yang chopkan tempat.

Air dia sejukkk sgt, cam air peti ais. Budak2 teruja lah nak mandi. Mama malas, sbb malas nak salin2. leceh!

CIMG5308

Ni kaum2 bapa sedang menyediakan arang. Bapak2 ni bukan satu opis. yg satu opis adalah ibu2nya..tp semangat kerjasama dorang ok.

yelah, kaum ibu dah masak2 lauk lain. yg bakar2 ni sile lah yer.. :D

CIMG5309

ni kaum2 ibu, sama anak dara..i bawak kotiaw kerang, dr kiri Ceh su bawak Laksa ganu, kak yati cater nasik lemak, fuza sosej, ayam ball,

Nurul Jajan utk anak2 kak shaz. hehe..n K rusni..ibu..dia bawak semua2. haha..pinggan mangkuk, penyepit la, air lah..lain2. arang, tempat bakar ikan

pakat2 lah membawa..Best.. nnt nak pegi ke tmpt lain lak. tadik cam plan nak ke Melaka lak.

CIMG5310 Ayam Bakar seponser by Kak Monny.

CIMG5311 Ikan Keli, Ikan talapia. sama ikan kembung. Sedap tu mkn panas2..di tiup angin2 sepoi bahasa, dengan kicauan burung. hehe

CIMG5305 Org sibuk makan, dorang ni, Kejap2 nak mandi. Hai.. dah le sejukkk..

CIMG5282 oh nak interpremkan jugak. Adek waheeda amanda. (tetibe msk gambar lain laks)

Sunday, October 23, 2011

Boboiboy ke litar, Gegurlz ke Alamanda.

Sabtu, Ahad: Irfan n Abah ke Sepang GP Circuit. Mama puteri lilin. So mmg tak port ah benda2 ni..

Balik sabtu tu bagn Irfan citer lah dia amek gmbr ngan motor besar. Pastu eksennn lak tu. Sabajerlah..ahaks.

ok..sile layan gmbor ajer.

IMG_20111022_163827

IMG_20111022_162840

IMG_20111022_163729

IMG_20111022_164149 Bermacam2 gadis litar. Sampai nak segan lak Irfan. hiks..

IMG_20111022_162529 Bersama Motor BESARR..

IMG_20111022_163934

IMG_20111022_162649 Ni motor Irfan.

IMG_20111022_164120 Cute yg kuning ni.. :)

IMG_20111023_170518 Apa yg nak ditonjolkan?? Peha gadis litar ituuu.. ?

IMG_20111023_170851 Balik tadik, Irfan kecoh dia tangkap sama awekkk..Sapa ajar kau ni nak??..ni mesti abah yang tingin posing bersama gadis itu..

tp takut mama marah kan?? kann?? hehe…sumpah tak marah..sumpah tak jeles..! :D

23102011024 Dorang tak de, kol 10 am dah kuar umah, pegi Alamanda. Masuk Parkson. Dah menggila barang letrik lak aku. Tp sayang $$ pya pasal, ku tahann jebatttt!

Jadik..anak2..meh window soping..tapikan..sakang ni tak de napsu lak nak soping. Asal tgk tak teruja..asal tgk tak terujaso how??

Voucher Isetan yg dapat ritu pon ada lagik. Ni lah paling lama gue simpan voucher. Salu 2 hari paling lama… :P

23102011026  Seperti biase…mama mesti overrr okeyyy..

23102011028

Kakak n adek yg potogedis.

23102011027

Mama n adek manda..

23102011030 Makan Kenny Roger’s ..laaa baru tingat..ada voucher juge…apasal gue byr cashhh!!. cesss..sangat pelupaahh

kelakar tgk gmbr adek nih, Cam geram tgk Ayam tu..hahaha

23102011032 Suker gambar ini..cute!

Pic421

dan… mesti lah yg ini jugaaaaa. ;p cute kuasa 18…ahakss

Balik weols singgah umah atok. Atok dah ok lepas balik berubat kat Johor  tu. Kene pantang makan tuk 40 hari. So far tgk mak dah ceria sikit..

lega hati gue..Cakap pon dah ok. Tadik i kat Alamanda, mak tipon tya nak beli ikan tak..

aku soh mak rehat jelah dulu. Klu nak aku jer belikan..

balik tu singgah umah mak. Sekali adek lak buat onar..nak susu. Susu tak bawak..ingt tak singgah umah tok.

Atok soh tokwan amekkan kat umah i..melampau lak rase..sian tok wan.

Aku pon cergas setat kete pegi beli ikan kat mak pastu singgah umah jap amek susu..

Mak ckp…sedap asam rebus ritu. cukup asam, masin semua..smpi esk mak makan..

wahhhh…sendu i dgr. ahaks…

betoi tak? mak happy bile kita menghappykan dia..

i lak klu mkn umah mak. ikan goreng pon dah sedap!!!

Balik petang tadik. En Abah n Ifran kelaparan..

sian…mahai kat sana..burger bodush pon rm15..

alahaiii..kenyang mata jerlah..

weols kenyang perot suke hatiiiii.. heheheheeheh (gelak ejek!)

Friday, October 21, 2011

i luv u............

Semalam, pegi umah mak. Saja jelah nak teman mak makan malam. Kalau call mak cam malas jer nak bercakap. Yelah..sakit kan..aku dapat merasakan, sbb klu aku sakit pon aku malas nak bercakap..huhu
.
Balik tu janji ngan mak nak pegi umah mak. Tak payah masak, aku pesan.
Adek masak nnt mak..mak nak makan apa?
dah jangka..mak tak de selera pon.
tak pelah..adek buat mak ikan kerisi asam rebus jer ek

Balik tu smpi jer umah, gegas2 lah masak, takkan nak mkan ikan jekan.
Belilah sayur pakchoy. Tumis air jelah..dah siap 2 menu
tak best lak tambah lah lagik telor black paper..wpon tau mak tak makan pon.
tak pelah..bawak jer..

sampai umah mak, tengok mak tengah duduk kat ruang tamu, muke lesu jer. alahai..sedih je rase.
bibik sedia kan lauk2, susun atas meja. aku pon dah bawak dah siap minyak panas, nak gosoklah badan mak..mesti sakit badan dia..

Duduk2 sambil borak2. katanya jumaat tak jadik nak pegi johor umah Pak lang. Mak Ngah kerja smpi malam, so sabtu pagi baru nak pegi..

Lemas lah..jauh nak jalan. penat badan nnt..mak mengeluh
hrmm...mmglahkan..umor camtu, duduk salah, baring pon salah..
semua tak selesa..sian mak.

dah urut2 mak..sakit belakang katanya..touching lak aku time ni..sok aku tua..tah cemana lah kan..
tah2 sama jer panyakit sok..ada tak ain nak urut belakang aku? Ipan? Aina?
Harap2 anak aku kenang aku masa tua..amin..dan aku pon amek kesempatan ni, buat jasa sementara mak masih ada.. :(

Teman mak makan..makan lah sekali, mak nak makan ubat lepas tu. Aku senduk2 nasik kat mak.
Letak kuah asam rebus tu kat dia. Alhamdullilah..abes jugak mak makan, wpon sikit jer nasik dia.tp nmpk ada lah selera tu..mb nak makan berteman kot. Selama ni sorang je makan..kita pon klu sorang2 makan tak bape nak lalu.. :(

Mlm tadik ujan kemain lebat, ain lak tak tahan mata..nak tido. terpaksa mintak undur diri..ujan2 balik
sbb tengok ujan tak de tanda nak berenti..sok ain nak sekolah. Balik tu kene ujan. Budak2 suke la. Naik atas, mandi. Ngan aku2 lah kene mandi balik.

Lately ni aku cam cepat lah elergik. peliklah. Doc ckp aku elergi sepi cuaca. Kan ujan je petang, baliklak naik motor..so malam akan kong2 sakit dada, cam semput. Haihh..seksa rase. Diam tak diam dah 4 tahun aku ulang alik naik 2 tayar. adoilah hai....siannnn, abes sakit2, nak seb $$ pya pasal!

lepas mandi, basah rambut, msk bilik air cond. lagik menjadiklah kan. Padahal dah mkn ubat batuk ber'ventolin'..tak berkesannn.. dahhh sudahhhh..
mencunggap gue smlm..adeklah gosok2 belakang mama..cam aku gosok belakang dia klu dia batuk.
Mama..sok mama keje? aku angguk jelah..
mama tak yah keje lah..kan mama batukk...alahaiii cutenyaaaa...
lg cute klu abah dia yg ckp..tp abah tak de lak smlm..main badminton
so mencunggap lah sorang2. aku tipon tak berjawap
Nak pegi sepital sorang2 rase tak ok..sbb klu mkn ventolin tu akan rase terketar2 badan, kepala pusing..
lama2 tungu pya tguuu.......sampai dah abes semput dahh..mb ubat dah msk dlm darah dah kot..

lega sikit dahh..tp aku tak puas hati nih..kenapa hari2 berlaku??
adakah aku asma?? kenapa doc ckp elergik jer??

eh tensionnn..hari ni nak pegi Twin Tower lah nak buat full medical check up.

berbalik psl mak, sabtu dia pegi johor kot, berubat cara kampung jugak sementara nak tggu appointment kat Hospital lak..balik aku cium mak..rase sebakkk..

org kata..klu sakit, dengan memberi kasih sayang kita, buleh kurangkan rase sakit org tu.. :)

saya sayang emak saya.. eh aku sedih..menitis air mata.. :(

ok dah...len kali i coret lagik.



Tuesday, October 18, 2011

berabuk lagik.

Lama giler tak mengupdate.
Bukan tak de citer, kemalasan melanda
balik rumah, letih. Rase tgk tilam amat lazat.
hrmm..apa mau citer?
Skang musim peksa. Kakak Ain sedang sibuklah ni.
Smlm Ain tipon En Abah dia dr sekolah
bg tau, dia pening sama sakit perot
jangkit adek dia lah kot
mlm kelmarin, adek manda yang setat muntah.
tak tau makan apa..yelah..nak kene..so tak nak komen lelebih
redho ajer lah..

Sian adek, smpi lembek dia. Malam tu kol 10.30 terus pegi kecemasan KPMC
doc tu senang jer soh warded. Sikit2 warded..hehe
Balik tu kasik adek minum 100+, suker lak dia minum
Air garam oralite tu tak nak pulak minum. Aishh..



Alhamdullilah..semalam cam ok. Cume akak ain lah pulak.
Pagi ni dia 'tuang' sekolah agama dia
kasik rehat sikit, pegi amek peksa tengahhari kang kat sek keb.

Kerja mama..ok jer..semua terkawal. Sedang musim PPA skang ni.
Apalah rating gue tahun ni? apakah 3? adakah 2? klu 2..alhamdullilahh
klu 3 pon..syukur, sbb tak dapat 4..huhuu

Staff baru pon dah masuk. so buleh lah mintak2 tolong dia meringan kerja gue.
eh kejap aku, kejap gue..ahaks..so sabtu ni buleh lah, mengajak dia mengclearkan
report2 yg setahun tak filing, tak update master semua.
Klu tak..mmg tak sempat nak buat tu semua. yelah..tmpt staff tu pon aku cover klu masa
tak cukup staff aritu. Skang, sile balas budi ahkak yer.. :)

Emak saya pon tak sihat..(saya pulakkk)..mggu lepas mmg mak ada tipon, ajak pegi klinik,
Mulot dia pecah2 sampai tak buleh makan. Memang teruk bibir mak..sepanjang2 bibir tu pecah. sian..
dah bawak dah pegi Klinik. Tp mak ngadu jugak pinggang dia pon sengal2..tak pasan lak tu simptom batu karang...

Sabtu cam biase, pagi tu bawak pegi beli ikan semua..petang tu mak ngah call, kata mak kat kecemasan
Hospital Serdang. Aku time tu dah siap2 nak gerak balik Seremban. Terus hati tak sedap
tp kecemasan2 pon..bukan jam2 tu tau warded ke tidak. Xpelah. Perjuangan ker seremban diteruskan jua
Aku pesan, klu apa2 hal. tipon, kalau warded, sok pepagi bute aku baliklah..sbb waktu melawat pon 12noon. Sempat..doc kata tak perlu warded. kene refer pada pakar dulu. Eh tak baik toi gov.biaselah tu..rakyat didulukannn??

yelah..sapa byk duit bawaklah ke swasta kan..hari ni masuk esk dah leser dah. settle..sedia jelah RM12k
mak dah buat masa tahun 2008. tak tahan sgt sakitnya.

eh kata tak de citerkan..terus panjang nak mampsss..huhu...

oklah..nntlah kalau rajin, i updatelah citer apa yg patut, citer tak patut duduk dalam kain sahaja..hikss

Sunday, October 2, 2011

makan2 beday..

Makan-makan lime ker? hehe

dah abes raya so tak kira lah makan2 ke berapa..hehe

Sabtu ada beday invitation dr Yana deli. Beday anak sulong mereka. Hana Umairah.

So petang sabtu En Abah ajak zazz ke sana. Memule katanya nak tido sban.

Sekali…tak jadik….gue dah siap bj2 budak..tak menjadik. Punggah balik.

CIMG5243

Beday gurls with akak Ain. Kak Ain baru jelah potong rambut depan. Tingin lak dia nak rambut pendek

Sekali, dia ckp kat aku …

mama..Anty kata ain tak lawa. potong rambut depan..

hahahaha

sentap hati ain anty….tak senonoh tau mamy adamgina ni…

Kan ke skang ni demam koreannn..so, kasik chan lah anty…ahakss

CIMG5246

CIMG5250

Potong kek n menjamu seleraaa…Yana buat mee kari, sama lamb grill.

Mak tam buat rendang. Tima kasih semua.. :)

Rehat lah Irfan…

29hb adalah hari last sekolah Irfan.   nak stop kan sekolah ipan
Keputusan dibuat setelah diamek kira apa2 yg patut dannnn liatnya dia bgn pepagi.
Tak masuk dia buat hal, dah depan sekolah pon dia ‘batu’ tak nak turun2 pegi sekolah
So rasenya..cukup lah dulu..bayar free jer..pegi nya adalah 3hari smggu, kdg2, sehari jer smggu..
Mmg awai dia mmg rajin nak pegi sekolah
Lelama mulelah buat letih..
Dah le irfan tu keding.
Klu time mandi kan dia pepagi..alah..siannya anak aku..
Cam tak cukup makan!. Nak bawak beg pon terhoyong hayang
Tp tu bukan alasan lah kan..
Xpelah..mama dah muasabah dirit..rehat lah dulu nak
Tahun depan kita terus berkampung kat taska tu ye…
Jgn tak nak pegi jugak..
SoKhamis tu balik kerja, gegas carik kek sama jajan
Nak buat farewell party utk anak sendiri
Yelah..dah le tak sempat convo dah benti
Sian..nnt takde lak kenangan Ifran tadika 5 tahun
Goodies drg yg carik, dari plastik, smpi ke isi dalam
Pepagi, Irfan ceria…mana tak ceria..
Pasni tak sekolah..aah..cerialah sgt.
Tapi………mama kene buat ransangan belajar yg lain utk dia utk berapa bulan ni.
Hari2 mama bawak balik homework
Tak siap..jaga!. Pandang dindingg
Tpkan..adakah betoi keputusan ni?
Irfan wpon tak lancar ABC lagik, tp bab2 nganji dia laju jugak
Asal naik kete jer, dgr dia ngaji surah2 lazim
Duduk2 diam, dengar lagik..
Alhamdullilah..

29092011012

Sebab mama kerja, mama kasik jer lah cemera kat teacher
Soh snap gmbr irfan bersama tenaga pengajar n kawan sekelas..

CIMG5220

CIMG5224

CIMG5225

Masa Irfan balik sekolah Jumaat tu…Irfan ckp

‘Ma..teacher mas nanges…’

sbb?

Irfan dah tak datang dah..

alahai….sendu la hati mak…huhuuuu..