KISAH PERMATA HATIKU


::KISAH PERMATA HATIKU ....Mama Luv u All::

Tuesday, June 16, 2015

Biskut kelapa mabeless..

kuih raya shaz datang lagi.

perkenalkan.. tok mama's cookies..
tajuk biskut : biskut kelapa rangup nyams nyams.

rupe macam biase-biase. kuih zaman dolu2. Tapi rase memang best i tell u.. bukan rase kelapa semata ya. Rase cam gabungan nestum lemak-lemak kelapa.. sedap!
Di jamin sedap meletop-letop ok. Iols tak nak recommend kalau tak sedap.  Wahh kemain byk lak ayat sedap gue tulis nih. Tapi serius sedapp!

Kadang-kadang ada kuih yang rase tepung je..me not like. tapi yg ni.. serius sedap weh..rangup, lemak cukup rase dan tak muak! tak terasa pon berbiji2 melayan.

Iols bukak nak makan-makan sendiri, ingat selamat la kuih ni mama sorang bedal. Tapi tak ya.. anak-anak makan dia kata kuih ni sedap nnya.. tak pasan setengah balang abes.. so mmg sedap la smpi kekanak pon suke kuih zaman dulu..

Kalau nak kasik buah tangan pon sesuai uols. Sure mak mentua, bakal mak mentua, kakak abang angkat, bos,kawan suker. Tak de la rase malu ke segan tak kasi ape-ape raya ni kan.

ok mau, leh buat pesanan.

WhatsApp i ok. 0132091175
harga : Rm25. ada 56-57 pcs sebalang
ikut la rezeki masing.. :)
Nak makan sekarang sebelum puasa pon boleh.. ready stok tau.

Thursday, June 11, 2015

Mak kau ijauu, pink, coklat, kelabu

Hola hola

Sape tgk citer drama mama dewi? Yg kat tv3 kol 7 malam tu

Aku terjerebak lak tgk.

Tajuk : Dia.. isteri luar biase.

Bengang jer siaran kol 7ptg, tak tau ke time tu emak2 tgh sibuk nak masak untuk makan malam. Terpaksa gue masak laju2 tau. Tau2 dah ujung2 citer dah..

Dah lama tak layan drama petang-petang. Drama ni pulak boleh terjerebak.

Ada citer ni nak citer..

Ok smlm ada part yg laki si Yusra ni bacaan kan ayat-ayat suci  utk kandungan dia.

Si Yusra tu tanya la kenapa kene baca time ngandung. Eh sengal nya tu pon tak tau ke hahaa

sambung..

Ok pastu Dr Raden (lakinya) tu pon cakap lah utk bayi yg dikandung tu baik akhlak, cantik rupe paras macam mamanya. Kalau lelaki hensem macam ayahnya.

Masa tengok ni, adik ada kat depan aku, tengah baring.

Adik : “ha..mesti mama tak buat kan time ngandung adik.. tengok nih adik tak cantik ponnnn. Adik hitam” sambil lepuk-lepuk peha aku.

Alahaiii sadis sgt time adik cakap cam tu.

Sumpah adik. Adik anak mama yg sangat-sangat comel, cantik segala.

Aku terus la peluk-peluk adik cakp kat adik “tak baik lah adik cakap cam tu..”

“Adik ni comel tau.. senyum manisss je. Manis macam rase nak makannnn”

“Esok besar adik mesti paling tercantik tauuuu”

Terus aku gomol2 dia. Tp dalam hati aku sayu sgt.

Sampai camtu dia punya terkesan pasal kulit hitam. Ramai sgt ckp pasal kulit dia. ishh benciii dengar.

Yelah kdg2 dia dengar kot org cakap dia hitam. Sampai ada sekali tu dia nak beli keropok lekor, time tu nak gi makan lunch. Aku singgah la kedai goreng gorengan tu ngan adik.

Tak tau la akak tu nak meramah mesra sangat kot.

“Ni anak ke?” Tanya akak goreng gerai tu.

“Aah” aku pon jwp pendek je lah. Malas nak layan sangat.

“Oh.. anak nya hitam ya.. emaknya putih.”

Sialan sangat. hitam ok hitam.. tak de ayat lain ke? rase nak carut kat akak tu.

Aku mmg cam ni, mulot tak leh nak longkang kalau org longkang kat aku.

Dari kecik kot mak aku semat dalam otak aku.

Biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Ok fine. Aku 'alhamdullilah anak aku sihat walau pon ko kata hitam' je la

Aku pandang adik, adik pandang aku. Rase adik rase down kot, tapi senyum je lah mampu. Sian adik, aku peluk2 dan usap2 rambut adik time tu.

Malu gak nya adik. Ya Allahh.. salah ke kulit adik cam tu? Gelap sangat ke? Dah memang ada gen bapak dia. so biase la kulit ikut keturunan. Lain la bapaknya leonardo de caprio ke tak pe la.. susah jugak jdk emak gebus gebas ni yek ahaks.  Pasann ..Anak kulit org asia di bilang nya hitammm.  Rase nak terajang akak tu.

Aku pon senyum- senyum je la sambil amik keropok yg aku beli td. Dalam hati bengkak je.

Aku pon malas nak tanya-tanya adik takut dia sedih ke ape. Cume terus ajak dia makan keropok tu dan harap dia terus lupa tak masuk ke hati dia.

Banyak gak aku notis adik prihatin kulit. Ada sekali tu aku jenjalan, singgah la watson jap nak beli something. Adik diam je leka kat tempat losyen. Pastu aku pon gerak kat kaunter nak bayar barang aku beli. Adik kasik barang dia nak beli. Apa tau.. losyen vaseline yg cam iklan kata sapu sekali je tak yah selindung jalan balik balik bumbung tu. Lahai anakk.. aku layan kan jugak la.. tp kejap je pakai. pasti ilang.. haha. tak pelah,tak suai pon budak nak pakai kan..

tu jela.. harap adik dah besar esok tak de la down sebab kulit dia..

kulit putih pon kalau tak sihat tak guna jugak kan..

Yang penting mama nak bagitau.. mama sayanggggggggggggg sangat adik tau...

muah cikedddd!

Tuesday, June 9, 2015

cuti sekolah - wayang

haluuuu....

adehh buhsannn..
cuti buhsannnn..
keje pon buhsannn.. opsss..

sian anak2 gue tak ke mana pon cuti nih.
smlm pon saja la cuti, ingt leh la mencecah kaki ke Melaka ke Jumaat tu.. sampai masa mcm malehh je.. landing atas katil lg besttt..

Sabtu tu jela bawak anak2 tgk wayang.. lama tak tgk wayang. plus aku pon bukan kaki tonton sgt pon.. tgk wayang malam kat IOI ..ramainya manusiaaa.. sabit sbb anak jela. klu aku sesaja.. malehhh.. Saja amik malam, sbb siang kasik mak bapak korang cass mata. hihii...

Tgk citer psl gempa2 tu.. apa tah tajuknya. menakutkan pulak la. Dah la kat Sabah pon gempa kan.. rase takut je tengah-tengah tgk wayang, kang bergegar ke ape ke. ishh mintak jauh.

ok lah malas pulak nak bebel2. layan gmbo kenangan ngan anak2 sabtu lepas.

penatt.. tah ape penat tahh..

Friday, May 29, 2015

cuti sekolah 2015

Yehuuu hari ni last day sekolah.

Esk dah start cuti sekolah.. yehuuu lagikk.. tak de ape yg happy sgt pon just senang, bgn tido siap diri sendiri je nak pegi keje.

Jalan pon kurang jem..leh tido balik pas subuh, 7.30 baru siap2, kol 8 kuar umah..

Memasak cam biase la kang ape pulak nak makan kan bebudak tu kan..
smlm Abg Irfan balik sekolah da tya.
"ma.. cuti kita pegi mana?"
"tak de mana la.. makan angin umah sendiri je dah"

"Boleh tak.. nnt petang2 abg nk main kat taman bawah?"  oh ingat boleh ape kebenda..

"ok bolehhh".. terus yes2 abg irfan tu haha.

semalam kan.. aku jumpe surgeon kat Pusrawi. Just nk check underarm aku ni. takut la dgr macam2 sakit kaum ppuan ni kan. Dah lama mcm ada lemak lebih, tp salu buat tak tau je.. skang lak baru nak risau.

yelah..

takut kot. Rase mmg xnak check je. Tak nak tau ape sakit yg kita ada kan. Tapi demi anak2.. kuatkan semangat je la kan.
punya la ramai org smlm, doc lak lmbt. Daripada kol 9, 11.30 kot baru dapat jumpe.

lets pendekkan cerita.. doc suggest soh buang lelemaks tu. So aku rase sebelum pose ni nk buang la. Recover lambat jugak.. dlm sebulan. yehuu leh pose kat umah je nnt. opsss.. doakan semuanya selamat ye.. i is takut tauu. Skang lom ada date lg mggu depan baru nk tetap tarikh. Buat masa ni, keje pon xbape byk.. elok la kot aku plan buat operation. Doa kan tau.. takutttt..

Cuti ape plan nih... nk jalan habukk je nih. hahaa.. last cuti, ke Kuantan je masa bile ek
lupa la.. hampas je la Swiss Garden Kuantan. boleh lak time weols smpi tu air tak de. aduhaiiii. stress nyaaa.. Management kata mlm ok.. mmg weols pon dah meroyan kat kaunter la ckp ape benda ni. Smpi nk kencing pon xde air.. Last2 sampai sudah air tak de. Mmg tido mlm esk pagi mandi pool terus salin2 baju. Check out. cehhh.. Nora kasik bintang pecah lapannnn.. sebelum balik tu cube gak mintak 1night stay for free kan.. nan hado nya. hampessss..

berkecai hati.

Aku suke pegi belah2 utara kot. haha. tak abes2 Penang mak aku ckp!
best la. Aku satu family pengila laksa. Kalau belah2 sana mesti aku cari tu. Pastu borong jeruk. pastu tgk laut..haha..
Tak pela klu ada org kata balik2 situ.. haha.. xpe.. janji aku suke..

Taiping pon best. Sejukk je cuaca, sbb hutan kat situ masih dipelihara kot. Makan pon best.  Makann aje kan. Mana tak gems hahaha.

Dedua tu aku baru je pegi tahun lepas. 
tahun ni cam tak pegi mana kot.. hidup dirundung kesedihan lately nih. Dugaan sgt tahun ni.. awal tahun ayah mentua tetibe sakit, skang pon tak berapa kuat lagi.. mak aku pon makin uzur je aku tgk. Nasib la bapa aku kuat nmpknya.. pastu adik ipar aku lak sakit.. oh sedihnya.. macam2 la dugaan..

Moga kita terus tabah hadapi dugaan..

ok layan gmbr lama2 ms weols cuti2 tahun lepas.

Wednesday, May 27, 2015

i'm backkk

hi i'm backkk..

throwback pya citer. biase le hari jadik anak2. Dorang ni bile masuk January je mula la tya "bile ni hari jadik adik ma.." 
kang abg pulak tya .. "nnt nak bagi hadiah ape, nak buat beday panggil kawan2 tak".. haha. macam-macam la kan..

So mcm biase.. sebelum 12 taun memasing, mama buat la..untuk tunjukkan kasih sayang mama tak berbelah bagi. Esk mama dah tua jgn lupainn mama yaa.. Alah potong kek je pon, pastu makan kedai. dahhh.. kek pon tak abes. Sumbat dalam peti ais. pastu dah lama buangg, sbb tak bermakan.. hehe..

Tahun ni beday kakak pon tak memotong kek, makan luar je hari tu. lagi pon baru stat sekolah, macam2 hal ngan buku la ape la semua.

Beday abg Irfan lak saja je buat time anak buah aku bertunang. 15 march..150315. wahh lawa nombot..celebrate awai sehari la kiranya.. Semua adik beradik mama ada. Meriah la sikit ngan sepupu sepapat Irfan, cam senang la sikit. Buat sekali arung je a.k.a menumpang majlis orang. 

Abg ni pya la excited kan dr celik mata je tya bile nk sambut beday dia. haha. Org pya majlis dia lak lebih2 ye..

Beday adik, 22 april. 21hb tu mcm abg gak laa.. tya ape hadiah mama nk kasik. ahaha alahai anakk..nak bagi meynan pon bukan dia ni main sgt pon.. ada dulu beli yg baby leh ckp2 tu. Tah ape nama tah. oh baby alive kan. Skang elok je duduk dlm bakul baju kotor kat luar. Jgn ko alive dah la.. seramm hahaha..

Beli la kek eskrim je kat adik. Kecik je cukup la utk kami anak beranak kan. eh ada lg smpi harini dlm peti ais. haha

Mama pon lupa soh makan. Eskrim je pon elok kan lg. hihi..mlm ni makan laa..

Hadiah mama puas pikir.. Adik ni bab cantik ni mmg kegemaran.. kalau pepagi aku nk g keje tu.. cam melongok je tgk mama make up. Mesti esk besau pandai la tu menghias muko ey. ahahaa. tp nasib la dia tak kacau make up aku tu klu tak.. mmg tarzan la.

Pernah la sekali tu terkantoi bikin pen khat guna eyeliner aku .Ala yg cam bulu lukisan tu kan. Dia buat tulisan khat. haha. Ingat mmg dia pakai pen khat tu. Esk nya nk pegi keje, aku pon make up la cam biase. Tgk2 eyeliner tu bulunya dah kembang, tak tirus pon.  lahaii sabar jela. kertas dia conteng tu ada je dlm bekas makeup aku. Meruap jap pepagi. haha.
Nak kata ape.. sel otak sedang berhubungkan..
layan kannn..

ok, dah pikir punya pikir..aku beli set mandian n losen hello kitty. Pastu sabahatku, Kak Aida belikan kit kat utk adik.. ok settle. suker adik. 

Dia pya suker tu, ingt bertahan la sebulan sabun tu. 2 hari je ok. aduhaiii saba je laaaa. mmg keje 2 beradik tu. Bile tanya,boleh lak adik kata abg buat, abg kata adik buat. 

oklah nnt ada masa aku merepek la lagi ek..

Monday, March 2, 2015

Knock knock

Cuti baru ni melepaskan lelah kat IKEA. Ahad, lama sgt rasenya tak berjalan2 menghiburkan diri. Alah, kdg bukan nk beli belah sgt pon. Cam nak ada masa sekeluarga. Cadangnya nk la jimba2 sabtu. Ahad nk lepak2 kat umah je. Plan lain jdk lain.
Sabtu si abahnya nk pasangkan ekon kat bilik abg Irfan. Ingt lepas tu leh la pegi jalan. Tp faham2 je la. Bile dah drill dlm bilik, kesannya kene la mengemasss.. bilik master tu ekon dah selow sgt. Lama tak serbis juga tu. Dah siap semua keje.. kene pulak bukak cadar semua katil2. oihhh.. mendobiii kain pulak tak abes abes. Last2 malas. Dah la.. duduk umah jelah. Emak pon xbape sihat sabtu tu, ceri beri. Risau jugak kalau org tua sakit kan. Pegi melawat mak jap. Tak lalu mkn nasi katanya. Mak nk mkn kfc dia kata.. hiks.. oklah mak..mlm tu belikan kfc, makan ramai2 kat umah mak.

Ahad tu lepas cari brg umah, Ain lak mintak beli bj kemeje putih. Sekolah ada buat program mentor mentee..mcm2 kan sekolah ni.. nk tak nk kene la sedia kan..

Kepala pon cam sakit je lg ni. oh smlm pagi tido tertibe je rase nyamuk hurung kat telinga. pastu terus masuk dlm telinga. tak lama tu terus sakit pala. pasal ek? nyamuk gigit2 organ dlm telinga ke ape..haha

layan gmbr xbape nk ada ni ye.

Saturday, February 28, 2015

Arjuna Beta

okeh. Sebab lama nau tak berhapdate. Mari lah citer sikit2.. byk tuu nk citer balik setaun pya memori kan.

kita random2 ye la kot yg mampu..

adik manda dah 7 taun. standard 1 lah skang. Masa taska mmg culas ke sekolah je la kejenya. Mungkin bosan sgt dr 4 taun ke taska yg sama. Rezeki adik, bulan feb 2014 adik dapat offer dr pra sekolah seksyen 7. alhamdullilah...pon culasss jugak ke sekolah ke kadang. haha. pang adik kang.

kakak Ain dah makin remajah. now dah form 1. cepatnya masa berlalu kan. dah ada anak dara. alahaii bukan senang nk jaga anak dara. byk sgt kerenah nk di layan. ngan top up la kang nk jimba kawan la.. xbagi pon kata kongkong. nk bagi.. mama rase u masihh babyyy.. rase xleh caya je skang ni..

Abg Irfan dah masuk darjah 3. ni pon same.. badan masih la tahap cekeding. Kalau jalan berdua ngan adik, mesti org kata Irfan tu adik. hehehe. Sian abg. Takpon org kata kembar. baju dr umor 5 tahun masih le pakai. Irfan ni suke nar tengok tv. Geram jugak. Relex je dia. Ada keje sekolah pon relex. Mendidih je mak kau nih. mmg kene kuar rotan kasik gertak baru la jalan..

ok layan random pic je yek..
semua gmbr tahun2 lepas aje.

shaz




Friday, February 27, 2015

Assalammualaikum dunia

Ya.. assalammualaikum duniaa..

wahh ni baru betoi bertaun dah tak usik blog..skng hati rase nk sapu sawang2 kat sinih wpon borak2 kosong kan..

ok lets try again,
welcome back, shaz.